Cicloturisme: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Correccions
m Robot afegeix: csb:Kòłowô turistika
Línia 38: Línia 38:


[[cs:Cykloturistika]]
[[cs:Cykloturistika]]
[[csb:Kòłowô turistika]]
[[da:Cykelferie]]
[[da:Cykelferie]]
[[de:Fahrradtourismus]]
[[de:Fahrradtourismus]]

Revisió del 17:15, 6 abr 2011

Cicloturista

El cicloturisme és una activitat que combina l'activitat física i el turisme. Consisteix a viatjar en bicicleta visitant els llocs que es troba un al seu pas. Es fa per plaer no per competició, pel que no es pot arribar a denominar pràctica esportiva.

Es poden fer viatges de qualsevol durada, tant en el dia com de diverses setmanes, mesos o anys. Una persona en raonable forma física i amb una bicicleta carregada d'equipatge, pot fer entre 50 i 150 km. per dia, depenent del tipus de terreny, pel que es poden cobrir distàncies considerables en uns pocs dies.

Per a viatges de diversos dies caben dues alternatives bàsiques: anar amb vehicle de suport, o ser autosuficient. Aquesta última modalitat a més admet dues variants: dur tot el necessari per a dormir i menjar (tenda de campanya, sac de dormir, útils de cuina, etc.) vivac o allotjar-se en hotels/hostals i menjar en restaurants ("cicloturisme de targeta de crèdit").

Hi ha empreses que organitzen viatges amb bicicleta i que solen dur una furgoneta de recolzament en la qual viatja l'equipatge, a més de comptar amb eines i recanvis per a solucionar qualsevol avaria, o poder actuar de "granera" arreplegant a qui no aguanten el ritme o es lesionen.

En algunes grans ciutats, com la ciutat de Mèxic, és tradicional que els ciclistes es reunisquen per a efectuar passejos en grup. D'aquesta manera el cicloturista compta amb el suport i companyia dels altres membres, fent més segur i agradable el viatge.

Grup de cicloturistes

En alguns països hi ha autèntiques xarxes de vies per a bicicletes, i hi ha una iniciativa per a fer grans rutes ciclistes per Europa: EuroVelo

Característiques especials

Parts de la bicicleta de cicloturisme

  • Quadre: Pot estar fabricat des de Crom a un Alumini de bon aliatge. Posant l'atenció que resistisca un major pes si viatgem amb alforges perquè açò implica un pes addicional.
  • Forquilla: Si bé en el cicloturisme "europeu" o purament de carretera, ens convindria pensar a estalviar un poc de pes amb una bicicleta 100% rígida, per al cicloturista de muntanya, a causa de la seua geografia, tenir una forquilla amb suspensió amb un recorregut moderat entre 40 a 80 mm farà que el nostre viatge per senders o camins de pedra siga molt més agradable.
  • Rodes: En aquest cas no podem privar-nos d'unes bones rodes, unes llantes de doble altura i uns bons radis. Sobretot al viatjar amb alforges, el pes en la roda del darrere és considerablement major.
  • Pneumàtics: Resistents, segons el tipus d'activitat que pensem realitzar, recomanat el davanter direccional i traccional el darrere.
  • Grup: Ací la recomanació és una mica de bona qualitat sense un preu alt. Si pensem en el cicloturisme pensem a viatjar a diferents llocs, molts d'ells allunyats de qualsevol taller de bicicletes. Hem de pensar llavors a contar amb un conjunt mecànic que puga reparar-se i ajustar-se fàcilmenten el cas que trenquem la cadena o el nostre canvi de marxes.
  • Frens: Un bon V-Brake és molt recomanable, per la regulació i per la possibilitat de reparar-lo i reemplaçar en cas que falle. De totes maneres no s'ha d'oblidar que han de "frenar" i frenar amb pes addicional ens requereix molta seguretat en la frenada.
  • Manillar Es recomana un manillar de doble altura i una tija alta molt millor per portar l'esquena recta i fer llargues hores de viatge i contemplació de la naturalesa.
  • Selló: La recomanació és la comoditat, segons gustos, pot ser un selló enorme i amb ressorts propis, també un selló prim i dur, és cosa de gustos i costums.
  • Pedals: Hem de portar bons pedals, amples i amb calapeus de corretja i segons gustos i costums amb fixacions automàtiques ja que augmenten el rendiment.
  • Porta-equipatge: Hi ha per al darrere i davanteres, d'acer i alumini. Recomanació. Acer i robusta, les costoses graelles d'alumini no suporten gran pes i a més en cas de soltar-se serà molt difícil reparar-les o trobar un soldador d'alumini.
  • Alforges: Impermeables o resistents a l'aigua, que siguen fàcils de subjectar al porta-equipatges i d'accés ràpid a l'interior.
  • Bossa davantera: És un dels nostres millors companys en la ruta, allà es poden dur podem dur la càmera de fotos, les barres de cereal, xocolates, etc., així mateix alguns elements de mecànica i primers auxilis, mapes, etc.
  • Pota de cabra: Molt útil al moment de viatjar i detenir-se. Recomanada resistent i d'acer.

Vegeu també