Diferència entre revisions de la pàgina «Legionel·losi»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
retocs
m (robot Añadido: pl:Choroba legionistów)
m (retocs)
{{Avismèdic}}La '''legionel·losi''', també coneguda com '''malaltia del legionari''' o '''legionel·la''', és una [[malaltia]] [[infecció|infecciosa]] causada per l'acció d'alguna de les variantsespècies del gènere de [[bacteri]]s [[gramnegatiu|gramnegatius]] ''legionella[[Legionella]]'', especialment la ''[[Legionella pneumophila]]''. Es manifesta per mitjà de diversos símptomes i, en la seva manifestació més greu, pot derivar en una [[pneumònia]] i acabar produint la mort de la persona afectada.
 
Es manifesta per mitjà de diversos símptomes i, en la seva manifestació més severa, pot derivar en una [[pneumònia]] i acabar produint la mort de la persona afectada.
 
==Origen del nom==
L'origen del nom prové del primer brot conegut de la malaltia, que va tenir lloc durant una convenció de jubilats de la '''''Legió americana''''' que se celebrà a [[Filadèlfia]] ([[EUA]]), l'any [[1976]], i en la qual es va produir un brot de pneumònia que afectà 182 assistents a l'acte, 49 dels quals van morir.
 
Mesos després, el [[18 de gener]] de [[1977]], els científics van acabar identificant la causa de la tràgica infecció ocorreguda a Filadèlfia: es tractava d'un bacteri, desconegut fins aquell moment, raó per la qual van decidir de "batejar-lo" amb el nom de '''''legionella'''Legionella'', en referència a l'antiga professió dels afectats. Per extensió, la malaltia va ser anomenada '''''«legionel·losi'''''».
L'origen del nom prové del primer brot conegut de la malaltia que va tenir lloc durant una convenció de jubilats de la '''''Legió americana''''' que se celebrà a [[Filadèlfia]] ([[EUA]]), l'any [[1976]], i en la qual es va produir un brot de pneumònia que afectà 182 assistents a l'acte, 49 dels quals van morir.
 
Mesos després, el [[18 de gener]] de [[1977]], els científics van acabar identificant la causa de la tràgica infecció ocorreguda a Filadèlfia: es tractava d'un bacteri, desconegut fins aquell moment, raó per la qual van decidir de "batejar-lo" amb el nom de '''''legionella''''', en referència a l'antiga professió dels afectats. Per extensió, la malaltia va ser anomenada '''''legionel·losi'''''.
 
==Formes de la malaltia==
 
La legionel·losi es pot presentar sota dues formes característiques:
*La '''febre de Pontiac''': és la manifestació lleu de la malaltia, ja que no produeix pneumònia. La persona afectada presenta un estat febril lleu del qual se'n recupera en un màxim de 5 dies.
 
*La '''Febremalaltia dedel Pontiaclegionari''': és la manifestació lleumés greu de la malaltiainfecció, jaatès que no produeix pneumònia.febre Laalta personai afectadaacaba presenta un estat febril lleu del qual se'n recuperaderivant en ununa màxim de 5 diespneumònia.
*La '''Malaltia del legionari''': és la manifestació més severa de la infecció atès que produeix febre alta i acaba derivant en una pneumònia.
 
==Símptomes de la legionel·losi==
Tanmateix, sovint és difícil distingir la ''malaltia del legionari'' d'altres tipus de pneumònia atenent només als símptomes, raó per la qual es necessiten altres proves per a establir-ne el diagnòstic.
 
El [[període d'[[incubació]], és a dir, el temps que transcorre des de l'exposició del pacient al bacteri i el començament de la malaltia, oscil·la entre els 2 i 10 dies en el cas de la ''malaltia del legionari''. Per a la ''febre de Pontiac'' el termini és menor, generalment des d'hores fins a 2 dies.
 
 
 
{{Avismèdic}}
 
 
 
 
 
11.598

modificacions

Menú de navegació