Californication (sèrie de televisió): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Imatges
m Imatges
Línia 51: Línia 51:
[[File:David Duchovny cropped.jpg|thumb|200px|[[David Duchovny]]]]
[[File:David Duchovny cropped.jpg|thumb|200px|[[David Duchovny]]]]
[[File:Natascha McElhone.jpg|thumb|200px|[[Natascha McElhone]]]]
[[File:Natascha McElhone.jpg|thumb|200px|[[Natascha McElhone]]]]
[[File:Evan Handler 2009.jpg|thumb|200px|[[Evan Handler]]]]


=== Principals ===
=== Principals ===

Revisió del 12:44, 14 abr 2011

Infotaula de sèrie de televisióCalifornication
GènereDrama, Comèdia
Època d'ambientacióactualitat
Espai d'ambientacióLos Angeles, Califòrnia (EUA)
CreadorTom Kapinos
ProductorDavid Duchovny
Tom Kapinos
Stephen Hopkins
CompositorTyler Bates Modifica el valor a Wikidata
Actors
PaísEstats Units Estats Units
Llengua originalanglès
Versió en catalàno
Canal originalShowtime
Durada dels capítols28 minuts
Primer episodi13 d'agost de 2007
Últim episodipresent
Temporades7 Modifica el valor a Wikidata
Episodis36
Llista d'episodisLlista d'episodis de Californication
Nominacions
Més informació
Web oficialhttp://www.sho.com/site/californication/home.do
IMDB: tt0904208 Filmaffinity: 507909 Allocine: 3376 Rottentomatoes: tv/californication Allmovie: v399784 Metacritic: tv/californication TV.com: shows/californication TMDB.org: 1215 Modifica el valor a Wikidata

Californication és una sèrie de televisió estatunidenca, que combina drama i comèdia, creada per Tom Kapinos i estrenada el 13 d'agost de 2007 pel canal de televisió Showtime als Estats Units. Basada en la vida de l'escriptor Charles Bukowski, la sèrie està protagonitzada per David Duchovny, un escriptor d'èxit incapaç de tornar a escriure una línia i que està fracassant en tots els aspectes de la vida. Continua enamorat de la xicota de tota la vida, però aquesta s'està apunt de casar amb un altre home.

Actualment s'han emès 36 capítols dividits en tres temporades de dotze. La vaga de guionistes de finals de 2007 va afectar la producció de la primera temporada, que finalment va constar de dotze episodis, i la resta de temporades han seguit la mateixa estructura. Ha estat nominada a diversos premis Emmy i Globus d'Or però sense aconseguir cap guardó. La sèrie no ha estat traduïda al català.

Sinopsi

Hank Moody és un escriptor de Nova York traslladat a Los Angeles per seguir el rodatge de l'adaptació al cinema de la seva gran novel·la. Amb ell han viatjat la seva parella (Karen) i la seva filla (Becca) de 12 anys encara que no estan casats. Tot i ser un èxit, la pel·lícula s'ha convertit en una comèdia romàntica de la qual està indignat. La seva parella s'ha cansat d'ell per infidel i immadur, i l'ha deixat per ajuntar-se amb un magnat editorial (Bill), emportant-se la filla que tenen junts.

La sèrie es centra en l'evolució de Hank per superar la seva crisi creativa i personal. Per una banda, té molt talent però porta més de cinc anys sense escriure un sol llibre, i per l'altra, encara està enamorat de la seva ex, vol recuperar-la encara que ella està preparant el seu casament, i també troba a faltar la seva filla, que és més madura que ell. La seva felicitat es troba en formar la família que no va valorar al seu moment i en tornar a trobar la inspiració.

Tot i estar desesperat, en Hank no se sent un fracassat. És feliç sempre i quan pugui beure, consumir una mica de droga o anar al llit amb alguna dona atractiva cada nit. És una ànima lliure, molt sincer i afronta la vida amb una actitud divertida, detalls que el converteixen en un home molt seductor.

Personatges

David Duchovny
Natascha McElhone
Evan Handler

Principals

  • Hank Moody (David Duchovny). Escriptor novaiorquès que està passant per una etapa depressiva. Només va publicar una novel·la però va tenir molt èxit i va ser adaptada cinematogràficament en una pel·lícula molt ensucrada que odia i per la qual va traslladar-se a Los Angeles amb la seva xicota. Després d'una llarga relació amb la seva xicota Karen i una filla en comú, el va deixar perquè no madurava. Tot i intentar recuperar-la contínuament, no va superat el cop i va entrar en una profunda depressió que no li permet tirar endavant. Incapaç de tornar a escriure una sola línia, ofega les penes sortint de marxa, bevent, i lligant amb moltes noies aprofitant que és un gran seductor.
  • Karen van der Beek (Natascha McElhone). Ex-xicota d'en Hank, és una dissenyadora d'interiors que viu amb en Bill Cross i amb les respectives filles, mentre preparen el seu casament. Va deixar en Hank perquè ja no aguantava més el seu caràcter autodestructiu i perquè no es volia casar.
  • Rebecca "Becca" Moody (Madeleine Martin). Filla de dotze anys d'en Hank i la Karen. Gràcies al seu pare és una gran amant de la música i és la líder d'una banda de rock.
  • Mia Cross (Madeline Zima). Filla de setze anys d'en Bill. Estudia arts a l'institut i li agradaria ser escriptora.
  • Charlie Runkle (Evan Handler). Representant literari i gran amic d'en Hank. Està casat amb la Marcy però el seu matrimoni no és gaire satisfactori.

Secundaris

  • Bill Cross (Damian Young). Magnat editorial. És ei promès de la Karen i estan preparant el seu casament. Conviu amb ella, la Becca i la seva filla Mia.
  • Marcy Runkle (Pamela Adlon). Muller d'en Charlie i amiga íntima de la Karen.
  • Dani (Rachel Miner). Secretària d'en Charlie.
  • Todd Carr (Chris Williams). Director de cinema i de l'adaptació de la novel·la d'en Hank.
  • Sonja (Paula Marshall). Amiga de la Karen.

Artistes convidats

Episodis

La primera temporada de Californication es va estrenar el 13 d'agost de 2007 i va finalitzar el 29 d'octubre del mateix any amb l'emissió de dotze capítols. En Hank intenta refer la seva vida, necessita recuperar la seva xicota de tota la vida (Karen) i la filla de dotze que tenen en comú (Becca]. El problema és que la Karen està preparant el seu casament amb un magnat editorial amb qui viu feliçment (Bill). Per altra banda, després de l'èxit de la seva primera novel·la, God Hates Us All[1] (Déu ens odia a tots), ha perdut la inspiració i és incapaç d'escriure una línia. Per altra banda, la seva novel·la ha estat adaptada al cinema com una comèdia romàntica titulada A Crazy Little Thing Called Love (Una coseta boja anomenada amor), resultant ser un autèntic nyap però amb molt èxit comercial. Per oblidar els mals de cap, passa les nits emborratxant-se i lligant amb qualsevol dona atractiva aprofitant el seu encant seductor.

Recepció

Californication ha rebut crítiques generalment favorables des del seu inici.[2] Tanmateix, sempre ha estat en el punt de mira de diversos grups conservadors per les escenes de sexe explícit, especialment l'escena inicial de l'episodi pilot, on el protagonista somia que una monja li practica sexe oral.[3] Algunes associacions cristianes australianes, fins i tot van proposar fer boicot al canal que emetia la sèrie i als seus patrocinadors.[4]

Tan la sèrie com el protagonista David Duchovny han estat nominats i premiats en diversos premis durant la seva emissió, entre els que cal destacar el Globus d'Or al millor actor en sèrie musical o còmica del 2008.

El grup de música Red Hot Chili Peppers va interposar una demanda el 19 de novembre de 2007 contra la productora Showtime Networks per ús indegut del nom Californication, ja que el grup té un àlbum i una cançó amb el mateix títol de l'any 1999.[5] Cal apuntar que el personatge Dani California apareix tan a la sèrie com en tres cançons del grup, fet que pot confondre l'àlbum del grup amb la banda sonora de la sèrie. La productora va argumentar que el terme Californication no és originari del grup, sinó que ja s'utilitzava des de fa temps, per exemple, el terme va aparèixer en un article anomenat "The Great Wild Californicated West" de la revista Time de l'any 1972,[6] o en la cançó "California Dreamline" del 1992 del grup Rheostatics. Actualment encara no s'ha resolt el cas.

Premis i nominacions

Any Premi Resultat
2008 Globus d'Or Millor sèrie musical o còmica Nominada
Millor actor en sèrie musical o còmica David Duchovny Guanyador
Emmy Millor càsting en sèrie còmica Nominada
Millor realització en sèrie de mitja hora Peter Levy per "Pilot" Guanyador
BAFTA Millor sèrie internacional Nominada
2009 Globus d'Or Millor sèrie musical o còmica Nominada
Millor actor en sèrie musical o còmica David Duchovny Nominat
Emmy Millor càsting en sèrie còmica Nominada
Millor realització en sèrie de mitja hora Michael Weaver per "In Utero" Guanyador
2010 Globus d'Or Millor actor en sèrie musical o còmica David Duchovny Nominat

DVD

Títol DVD Episodis Data llançament
Regió 1 Regió 2 Regió 4
Californication - The 1st Season 12 17 de juny de 2008 16 de juny de 2008 18 de juny de 2008
Californication - The 2nd Season 12 25 d'agost de 2009 10 d'agost de 2009 18 d'agost de 2009

Altres emissions

País Data d'estrena Canal
Estats Units Estats Units 13 d'agost de 2007 Showtime
Canadà Canadà 13 d'agost de 2007 TMN
Austràlia Austràlia 29 d'agost de 2007 Network Ten
Nova Zelanda Nova Zelanda 22 de setembre 2007 TV3
Islàndia Islàndia 7 d'octubre de 2007 Skjár 1
Regne Unit Regne Unit 11 d'octubre de 2007 Five
Bulgària Bulgària
Eslovàquia Eslovàquia
Hongria Hongria
Polònia Polònia
República Txeca República Txeca
Romania Romania
6 de novembre de 2007 HBO
Països Baixos Països Baixos 12 de novembre de 2007 Comedy Central
Argentina Argentina
Brasil Brasil
novembre de 2007 Warner Channel
Suïssa Suïssa 25 de febrer de 2008 TSR
Bèlgica Bèlgica 4 de març de 2008 Be TV
Itàlia Itàlia 6 de març de 2008 Jimmy
França França 14 de març de 2008 M6
Finlàndia Finlàndia 17 de març de 2008 Nelonen
Lituània Lituània 17 de març de 2008 TV3
Letònia Letònia 31 de març de 2008 TV6
Portugal Portugal 31 de gener de 2008
14 d'abril de 2008
FX Networks
RTP 2
Sud-àfrica Sud-àfrica 15 d'abril de 2008 DStv
Alemanya Alemanya 14 de maig de 2008 AXN
RTL II
Dinamarca Dinamarca TV 2
Espanya Espanya FOX
Cuatro
Irlanda Irlanda TV3
Noruega Noruega TV 2
Suècia Suècia TV4
Turquia Turquia ComedyMax

References

  1. God Hates Us All a eReader (anglès)
  2. «Californication» (en anglès). Metacritic. [Consulta: 14 febrer 2010].
  3. Bolt, Andrew. «Just how low can you go with Californication?» (en anglès). Herald Sun, 29-08-2007. [Consulta: 14 febrer 2010].
  4. Schliebs, Mark. «Drugs, sex and vomit prompt Californication boycott call» (en anglès). News.com.au, 04-09-2007. [Consulta: 14 febrer 2010].
  5. «Red Hot Chili Peppers could struggle in 'Californication' lawsuit» (en anglès). out-law.com, 21-11-2007. [Consulta: 14 febrer 2010].
  6. «AMERICAN SCENE: The Great Wild Californicated West» (en anglès). Time, 21-08-1972. [Consulta: 14 febrer 2010].

Enllaços externs