Historicisme: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.5.2) (Robot afegeix: eo, et, zh-yue esborra: da
m r2.7.1) (Robot afegeix: fa:تاریخ‌گرایی
Línia 19: Línia 19:
[[es:Historicismo]]
[[es:Historicismo]]
[[et:Historitsism (filosoofia)]]
[[et:Historitsism (filosoofia)]]
[[fa:تاریخ‌گرایی]]
[[fr:Historicisme]]
[[fr:Historicisme]]
[[he:היסטוריציזם]]
[[he:היסטוריציזם]]

Revisió del 18:16, 18 abr 2011

El terme historicisme s'empra per designar aquelles doctrines filosòfiques que consideren tota la realitat humana com el producte d'un esdevenir històric. L'historicisme és una noció polèmica present en els debats nascuts de les discussions al voltant de la filosofia de la història.

Segons l'encíclica Fides et ràtio, per comprendre correctament una doctrina del passat, és necessari que aquesta sigui reposada en el seu context històric i cultural. L'historicisme consisteix al contrari a establir la veritat d'una filosofia a partir de la seva adequació a un període determinat i una tasca determinada en la història, negant almenys implícitament la validesa perenne de la veritat.

L'historicisme, tal com és sovint entès en els debats, és la idea que la història pugui permetre predir els esdeveniments futurs.

Karl Popper dóna aquesta definició de l'historicisme en Misèria de l'historicisme (Plon, 1955) : "Una aproximació a les ciències socials que assumeix que la predicció històrica és el seu objectiu principal, i que assumeix que el seu objectiu és assolible mitjançant el descobriment dels "ritmes", o els "patrons", les "lleis" o les "tendències" que subjeuen a l'evolució de la història"

Referències

  • Karl R. Popper, La miseria del historicismo, Alianza, Madrid, 1981.