Literatura de canya i cordill: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Pàgina nova, amb el contingut: «Amb el naixement de la impremta va començar a distribuir-se literatura popular (rondalles, sonets, faules) en llibrets consistents en un foli plegat, que es...».
 
Afegeixo imatge de Commons
Línia 1: Línia 1:
Amb el naixement de la [[impremta]] va començar a distribuir-se literatura popular (rondalles, sonets, faules) en llibrets consistents en un foli plegat, que es venien a un preu molt baix penjats de fils o canyes pels carrers. Aquest format, també anomenat ''plec solt'', va ser difós principalment a través dels exemplars que venien cecs i [[trobadors]], transmissors o mediadors entre l'editor i el públic a qui anaven destinats (encara que, de vegades, ells mateixos en fossin els seus autors i prenguessin part en el negoci) <ref>{{es}} Antonio Lorenzo, ''[http://www.funjdiaz.net/folklore/07ficha.cfm?id=151 Una aproximación a la literatura de cordel]''.</ref>.
[[Fitxer:Literatura_de_canya_i_cordill.png|dreta|thumb|Gravat de 1850 recreant una parada de romanços al costat del convent de Sant Agustí (Barri de la Ribera, Barcelona).]] Amb el naixement de la [[impremta]] va començar a distribuir-se literatura popular (rondalles, sonets, faules) en llibrets consistents en un foli plegat, que es venien a un preu molt baix penjats de fils o canyes pels carrers. Aquest format, també anomenat ''plec solt'', va ser difós principalment a través dels exemplars que venien cecs i [[trobadors]], transmissors o mediadors entre l'editor i el públic a qui anaven destinats (encara que, de vegades, ells mateixos en fossin els seus autors i prenguessin part en el negoci) <ref>{{es}} Antonio Lorenzo, ''[http://www.funjdiaz.net/folklore/07ficha.cfm?id=151 Una aproximación a la literatura de cordel]''.</ref>.


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 12:12, 24 abr 2011

Gravat de 1850 recreant una parada de romanços al costat del convent de Sant Agustí (Barri de la Ribera, Barcelona).

Amb el naixement de la impremta va començar a distribuir-se literatura popular (rondalles, sonets, faules) en llibrets consistents en un foli plegat, que es venien a un preu molt baix penjats de fils o canyes pels carrers. Aquest format, també anomenat plec solt, va ser difós principalment a través dels exemplars que venien cecs i trobadors, transmissors o mediadors entre l'editor i el públic a qui anaven destinats (encara que, de vegades, ells mateixos en fossin els seus autors i prenguessin part en el negoci) [1].

Referències

  1. (castellà) Antonio Lorenzo, Una aproximación a la literatura de cordel.