Cricoide: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
m r2.6.5) (Robot afegeix: es:Cartílago cricoides
Línia 35: Línia 35:
[[de:Ringknorpel]]
[[de:Ringknorpel]]
[[en:Cricoid cartilage]]
[[en:Cricoid cartilage]]
[[es:Cartílago cricoides]]
[[fr:Cartilage cricoïde]]
[[fr:Cartilage cricoïde]]
[[he:הסחוס הטבעתי]]
[[he:הסחוס הטבעתי]]

Revisió del 01:47, 2 maig 2011

Cartílags de la laringe.

El cartílag cricoide, o simplement el cricoide (del significat del grec krikoeides que vol dir "forma d'anell"), sembla realment un anell de segellar amb una mena d'arc situat en la part anterior.

Es localitza en el coll, directament damunt de la tràquea i forma la base de la laringe. La superfície posterosuperior del cartílag cricoide proporciona també superfícies d'articulació per als dos cartílags aritenoides.

Està sota el cartílag tiroide al coll, i s'uneix a ell mitjançant el lligament cricotiroïdal i posterolateralment per la unió cricotiroïdal. Éstà també relacionat anatòmicament amb la glàndula tiroide, més concretament amb els dos lòbuls de la glàndula.

El cricoide s'uneix als anells traqueals mitjançant el lligament de cricotraqueal. L'arc anterior del cricoide es pot palpar exteriorment per sota la nou del coll i és més gruixut i sobresurt més que el anells de la tràquea que venen a continuació.

La funció del cricoide és donar suport a diversos músculs, cartílags, i lligaments implicats en l'obertura i tancament de la ruta aèria i en la producció de la veu.

És un cartílag hialí i amb el temps es calcifica i ossifica, com succeeix en la vellesa.



Imatges addicionals