Hemisferi sud: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: cv:Кăнтăр çур чăмăрĕ
Línia 42: Línia 42:
[[fy:Súdlik healrûn]]
[[fy:Súdlik healrûn]]
[[gl:Hemisferio sur]]
[[gl:Hemisferio sur]]
[[he:חצי הכדור הדרומי]]
[[he:המיספירה#חצי הכדור הדרומי]]
[[hi:दक्षिणी गोलार्ध]]
[[hi:दक्षिणी गोलार्ध]]
[[hr:Južna polutka]]
[[hr:Južna polutka]]

Revisió del 12:47, 5 maig 2011

Hemisferi sud vist des del Pol Sud.

L'hemisferi sud, hemisferi austral (o meridional) és una de les divisions clàssiques en què es divideix el planeta Terra, i també l'esfera celeste. Correspon a la meitat del globus terraqüi situat al sud de la línia de l'Equador, que la separa de l'hemisferi nord.

La major part de l'hemisferi correspon a oceà, que inclou la major part del Pacífic i de l'Índic, la totalitat de l'Oceà Glacial Antàrtic i la meitat meridional de l'Atlàntic. Les masses terrestres es concentren principalment en el continent antàrtic, en Sudamèrica, la part austral d'Àfrica, Austràlia i algunes illes menors d'Oceania.

Xile és el país més austral del continent americà.

Les estacions ocorren en forma inversa a l'hemisferi nord. L'estiu s'estén entre desembre i març, mentre l'hivern ho fa entre juny i setembre. Prop del 10% de la població mundial habita en aquest hemisferi (especialment en Brasil i l'illa de Java, Indonèsia).

Històricament, aquest hemisferi ha estat considerat com un hemisferi pobre en comparació del seu oposat septentrional. A causa de la baixa industrialització i a la relativa poca població existent, els nivells de contaminació són considerablement més baixos que en l'hemisferi nord.

Vegeu també

Plantilla:Coor title d