Vés al contingut

Coordenades horitzontals: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Les '''coordenades horitzontals''' (també anomenades ''altazimutals'') són un sistema de [[coordenades celestes]] que permeten determinar la posició d'un cos respecte a l'[[horitzó]] local i la direcció del nord geogràfic. Les seves dues coordenades són l'[[Altura (astronomia)|altura]] i l'[[azimut]].
 
Per determinar la posició d'una [[estrella]] en coordenades horitzontals, un observador ha de mesurar la seva [[altura|alçada]] que és la distància angular des de l'horitzó fins l'estrella. En segon lloc, haurà de determinar l'angle que forma l'estrella amb una direcció que es pren com a [[origen]], generalment el [[sud]] (en astronomia) o el nord (navegació) mesura sobre l'horitzó i en sentit horari. Aquest angle s'anomena [[azimut]].
 
Aquestes coordenades depenen de l'observador. És a dir que en un mateix moment, un astre s'observa sota coordenades horitzontals diferents per observadors diferents situats en punts diferents de la Terra. Això significa que aquestes coordenades són locals.
 
==Conceptes fundamentals==
 
Sigui C el centre comú de les esferes terrestre i celest (figura 1). S'assenyala un punt O sobre la superfície terrestre, tal que OC és la ''vertical de plomada'' en O. A O es troba l'observador.
La prolongació d'OC talla l'esfera celeste en els punts '''Z''' i '''Z''' ', '''zenit''' i '''nadir''' d'O, respectivament. La línia ZZ 'és la '''vertical de l'observador''', o simplement '''la vertical'''.
 
Per C imaginem un pla perpendicular a ZZ 'que talla l'esfera celeste en el cercle màxim SWNE, l'[[horitzó astronòmic]] d'O En endavant, quan es parli d'horitzó s'entendrà sempre horitzó astronòmic, llevat d'una precisió contrària.
La prolongació de l'eix terrestre ens dóna els punts '''P''' i '''P''' ', els pols de l'esfera celeste. PP 'és l'eix del moviment diürn. La rotació de la Terra fa que l'esfera celeste es mogui aparentment entorn a aquest eix.
Les projeccions de P i P 'en l'horitzó són els punts '''N''' (Nord) i '''S''' (Sud), i la perpendicular a la línia NS per C, en el pla de l'horitzó, ens dóna l'Est E i Oest W.
 
En realitat l'observador està en el pla de l'horitzó. Les coordenades horitzontals són topocéntriques. Això suposa que les mesures que obtingui seran aparents, per la refracció atmosfèrica. Segons els casos es requeriran les correccions oportunes, per transformar aquestes mesures en coordenades geocèntriques.
 
La vertical de l'observador ZZ ', el seu horitzó SWNE i el punt Sud S, són el sistema de referència de les coordenades horitzontals.
 
==L'azimut i l'altura==
 
Sigui '''X''' un astre de l'esfera celeste, CX la seva '''direcció''', i '''CX'''' la projecció de d'aquesta en el pla de l'horitzó (figura 2). Definim:
*[[altura|alçada]] de X (hoa) és l'angle XCX ', és a dir l'angle format per la seva direcció i l'horitzó. També podem considerar a l'altura com l'arc XX '.
 
L'alçada és positiva sobre l'horitzó, i negativa per sota d'ell, i en aquest cas es diu també '''depressió'''. Així l'altura del zenit val 90 º, i la depressió del nadir és de -90 º.
 
*[[Azimut]] de X (A) és l'angle SCX ', és a dir l'angle format per CX' i la direcció Sud.
 
El azimut, referit al punt Sud, és positiu en el sentit SWNE, el moviment aparent de la volta celeste. Un azimut major de 180 º es pot prendre en sentit contrari però amb valor negatiu. Per exemple, el punt Oest, W, té un azimut de 90 º, i el punt Est, I, ho té bé de 270 º, bé de -90 º.
 
Com es va apuntar en la introducció, existeixen convenis que refereixen l'azimut al punt Nord, (per a la navegació, no en astronomia) N, amb el sentit positiu NESW.
 
L'alçada i l'azimut són les coordenades horitzontals d''''X'''.
Tingui's ben present que altura és un angle o un arc, i no una distància lineal. Per evitar l'ambigüitat de vegades se l'anomena elevació.
[Edita]
[[Categoria:Sistema de coordenades celestes]]
 
3.278

modificacions