Plòvdiv: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.5) (Robot modifica: cu:Фїлїппополь
Línia 108: Línia 108:
[[br:Plovdiv]]
[[br:Plovdiv]]
[[cs:Plovdiv]]
[[cs:Plovdiv]]
[[cu:Фїлїппо́поль]]
[[cu:Фїлїппополь]]
[[cy:Plovdiv]]
[[cy:Plovdiv]]
[[da:Plovdiv]]
[[da:Plovdiv]]

Revisió del 15:17, 7 maig 2011

Plantilla:Infotaula geografia políticaPlòvdiv
Пловдив (bg) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 42° 08′ 32″ N, 24° 44′ 29″ E / 42.142086°N,24.741454°E / 42.142086; 24.741454
Capital de
Població humana
Població370.449 (2023) Modifica el valor a Wikidata (3.632,57 hab./km²)
Geografia
Superfície101,98 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perMaritsa Modifica el valor a Wikidata
Altitud164 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Anterior
Organització política
• Cap de governIvan Totev (en) Tradueix (2011–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal4000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic032 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webplovdiv.bg Modifica el valor a Wikidata


Plóvdiv és una ciutat de Bulgària, capital de la Província de Plovdiv. Amb una població de 376.785 (2004) és la segona ciutat del país, després de la capital, Sofia.

Està situada en les terres baixes de Tràcia, al costat del Maritsa i dels set turons; i al nord-oest del riu Hebros. La població és, predominantement, búlgara tot i que habiten la ciutat minories de gitanos, turcs, hebreus i armenis.

Etimologia

Teatre romà a Plóvdiv.

El seu nom eslau fou Plóvdiv derivat del traci Pulpudeva (Pulpu =Filip, deva =ciutat) que es va deformar en eslau a Paldin o després Plavdin i finalment Plovdiv. D'altres afirmen que el nom de Plóvdiv apareix per primera vegada el segle XV i deriva probablement de noms més antics de la ciutat: Pulpudeva o Puldin (Пълдин).

Història

Plóvdiv és una de les ciutats més velles d'Europa. Les primeres evidències de civilització es remunten al període micènic.

L'any 342 aC, quean portava el nom de Pulpudeva i els grecs anomaven Eumòlpies o Poneròpolis, fou conquerida per Felip II de Macedònia, pare d'Alexandre Magne, qui la va reanomenar Filipòpolis. Al segle II aC fou independent i va passar a mans del reis de Tràcia amb el que va passar a l'imperi romà i degut a la seva situació entre tres turons fou anomenada Trimontium i fou capital de la província romana de Tràcia. La via militaris, la via militar més important dels Balcans passava per Trimontium. Encara avui dia es conserven vestigis de l'època romana.

A mitjans del segle VI, s'hi establiren els eslaus que la van anomenar Pludin. No fou fins l'any 815 que esdevinguè part del Regne de Bulgària. En els segles següents el control de la ciutat canviaria de mans entre Bulgària i Bizançi. Fou recuperada pels bizantins el 971, vers el 1205 passà a Bulgària essent recuperada pels llatins vers el 1205 i convertida en capital del ducat de Filipòpolis sota els ducs Rainer de Trith i després Gerard de Strem, però conquerida pels búlgars, el ducat no va arribar mai a organitzar-se. Vers el 1225 estava altre cop en mans de Bulgària. El 1263 els bizantins la van ocupar altre cop i la van conservar fins a la conquesta búlgara el 1322. La van recuperar l'any següent però la van entregar a Bulgària el 1344 com a preu per l'ajut búlgar de Joan V Paleòleg a la guerra civil bizantina.

El 1369 o el 1364 la ciutat és conquerida per les forces l'imperi otomà dirigides per Lala Shahin. Va agafar el nom de Filibe i va esdevenir llavors capital del eyalat de Rumèlia amb Lala Shahin com a primer beglergbegi. Després fou cap d'un wilayat i una nahiye. Sota els otomans s'hi van establir tàrtars i turcs. La ciutat fou seu d'uin metropolità grec.

Sota el control otomà, Plóvdiv fou el centre del moviment nacional búlgar. L'any 1878 la ciutat és alliberada dels otomans, després de la batalla de Plóvdiv, va esdevenir capital del principat autònom de Rumèlia Oriental. L'any 1885 la ciutat va quedar annexada finalment a Bulgària.

Passada la Segona Guerra Mundial i ja sota un govern comunista, Plóvdiv esdevé el centre del moviment democràtic del país, fins la caiguda del règim comunista ocorregut el 1989.

Personatges cèlebres de Plóvdiv

Galería

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plòvdiv

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina