Diferència entre revisions de la pàgina «Melukhkha»

Salta a la navegació Salta a la cerca
14 bytes afegits ,  fa 9 anys
cap resum d'edició
m (Fusió amb regió de Makran using Viquiestris)
{{fusió a|regió de Makran}}
{{FR}}
'''Melukhkha''' fou el nom que donaren cap el 2300 aC els [[Accàdia|accadians]] a una regió sovint assenyala com la [[regió de Makran]], a la costa del [[Pakistan]]. Alguns sostenen que al Makran hi havia el regne de [[Magan]] (normalment ubicat a [[Oman]]), però encara que Magan i Melukhkha apareixen associats, s'han de buscar en un altre lloc, ni al Pakistan ni a Oman. Magan i Melukhkha són descrits com un territori desert i quan la seva posició es assenyalada se la situa a la proximitat d'[[Antic Egipte|Egipte]].
 
En l'antiga llista babilònia de llocs geogràfics del segle XXIII aC, es descriu Magan com el país del bronze i Melukhkha com el país del ''samdu'' o malaquita. Les [[cartes d'Amarna]] en parlen al segle XV aC; en una carta el governador egípci de [[Fenícia]] pregunta quina ajuda se li enviaria des de Egipte i Melukhkha, i el rei li va enviar 10 homes des de aquesta segona. [[Assarhaddon]] (681-669 aC) diu que al sortir d'Egipte va anar a Melukhkha, una regió desèrtica sense rius, la qual s'estenia de la ciutat de Rapikh (Rapikhu, després [[Ràfia]]) a la vora del riu d'Egipte (modern uadi [[al-Arish]]) i que després de rebre camells del rei dels àrabs va fer el trajecte fins a la terra i ciutat de Magan. [[Assurbanipal]] (669-631 o 627 aC) parla de les terres de Magan i Melukhkha des de les quals va dirigir-se a Egipte i [[Núbia|Kush]]. La conclusió es que Magan i Melukhkha descriuen essencialment la mateixa terra, que seria la [[península del Sinaí]]. Magan, anomenada ''Makkan'' en assíri semític seria la clàssica Makna (avui dia les ruïnes de Mukna) i la seva regió, i Melukhkha seria el nom regional conjunt o al menys d'una part de la península.
 
La procedència del poble sumeri encara no disposa d'unes proves concloents que situïn amb exactitud el que en els seus textos anomenen Melukhkha, com tampoc es localitza amb seguretat l'illa de [[Tilmun]], el paradís.
225.140

modificacions

Menú de navegació