Guerres Bòer: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 55: Línia 55:
[[ru:Англо-бурские войны]]
[[ru:Англо-бурские войны]]
[[simple:Boer War]]
[[simple:Boer War]]
[[tt:Инглиз-бур сугышлары]]
[[vi:Chiến tranh Boer]]
[[vi:Chiến tranh Boer]]
[[zh:布尔战争]]
[[zh:布尔战争]]

Revisió del 19:56, 24 maig 2011

Bòers en acció (1881).

Les dues Guerres Bòer varen ser disputades entre l'Imperi Britànic i dues repúbliques independents bòers, l'Estat Lliure d'Orange i la República de Sud-àfrica (o República del Transvaal), fundada per colons coneguts com voortrekkers, que varen fer el Gran Trek des de la Colònia del Cap.

La guerra més comunament coneguda com la "Guerra Bòer" és la Segona Guerra Bòer.

Primera Guerra Bòer

La Primera Guerra bòer (1880-1881), també coneguda com la "Guerra de Transvaal," va ser un conflicte relativament breu en que els colons bòer resistiren amb èxit a l'intent britànic d'annexionar el Transvaal, i restablir-hi una república independent.

Segona Guerra Bòer

La Segona Guerra Bòer (1899-1902), fou en comparació, una guerra més prolongada, amb la participació d'un gran nombre de tropes de moltes possessions britàniques, que va acabar amb la conversió de les repúbliques bòers a colònies britàniques (amb la promesa d'un limitat autogovern). Aquestes colònies més tard va formar part de la Unió Sud-Africana. A diferència de molts conflictes colonials, la Guerra de Boer va durar tres anys i va ser molt sagnant. Els britànics van lluitar directament contra el Transvaal i l'Estat Lliure d'Orange. El vessament de sang que es va veure durant la guerra fou alarmant, i molts dels soldats britànics hi intervingueren en condicions inadequades.

Significat

La Guerra Bòer va ser un punt d'inflexió en la història britànica, a causa de la reacció mundial sobre les tàctiques de contrainsurgència de l'exèrcit utilitzades en la regió. Això va conduir a un canvi en l'enfocament de la política exterior de la Gran Bretanya que es dedicà des d'aleshores a buscar més aliats. Amb aquesta finalitat, firmà un tractat l'any 1902 amb el Japó, que s'interpretà com un senyal de que la Gran Bretanya temia un atac al seu imperi a l'Extrem Orient i va veure aquesta aliança com una oportunitat per enfortir-hi la seva posició.

Aquesta guerra va portar doncs a un canvi de polítiques que trencaven un aïllament total del país per encetar una època en la que es pretenia buscar aliats i una millora en les relacions mundials. Més tard, els tractats amb França (Entente cordiale ) i Rússia, causats en part per la controvèrsia entorn de la Guerra Boer, van ser factors importants que van dictar les aliances durant la Primera Guerra Mundial. Plantilla:Enllaç AD