Vés al contingut

Rendiment (finances): diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
'''Rendiment''' és la traducció del concepte financer [[anglès]] ''yield'' (de l'[[anglès mitjà|anglès medieval]] ''yielden'', ''yelden'': pagar; de l'[[anglès antic]]: ''gieldan'', ''ġieldan'': pagar; del [[protogermànic]] ''geldanan'': pagar). Cognat amb l'[[holandès]] ''gelden'': tenir valor, i amb l'[[alemany]] ''gelten'': tenir valor). ActualmentEn enel món financer [[anglès]] significael produirconcepte com a retorn''yield'' ds'unaempra inversióper a referir-rendibilitat-se (p.ex: ''a securityun yieldsampli aespectre highde return'')conceptes, ambde manera que la particularitatseva traducció al català no sempre és única, de manera que s'expressasegons comel concepte a percentatgequè delfa preureferència varia la traducció de la delmateixa producteparaula invertitanglesa.
{{editant}}
'''Rendiment''' és la traducció del concepte financer [[anglès]] ''yield'' (de l'[[anglès mitjà|anglès medieval]] ''yielden'', ''yelden'': pagar; de l'[[anglès antic]]: ''gieldan'', ''ġieldan'': pagar; del [[protogermànic]] ''geldanan'': pagar). Cognat amb l'[[holandès]] ''gelden'': tenir valor, i amb l'[[alemany]] ''gelten'': tenir valor). Actualment en [[anglès]] significa produir com a retorn d'una inversió -rendibilitat- (p.ex: ''a security yields a high return'') amb la particularitat que s'expressa com a percentatge del preu del producte invertit.
 
Generalment el concepte ''yield'' fa referència al [[retorn]] que produeix una inversió, amb la particularitat que s'expressa com a percentatge anual. Gràcies a això el ''yield'' -rendiment- serveix per a comparar diversos projecte d'inversió amb un únic criteri comparable entre ells, és a dir, quin rendiment generen al cap d'un any.
Conceptes relacionats són:
 
* [[tipus d'interès]] (en [[anglès]]: ''interest rate'')
Quan s'aplica als [[mercats financers]], el concepte de ''yield'' -rendiment- d'un [[actiu financer]] fa referència al ''rate of return'' -rendibilitat- sobre la inversió realitzada. D'aquest se'n deriven en els [[mercats de valors]] els conceptes [[dividend yield]], [[dividend payout ratio]] i [[earnings yield]]; igualment se'n deriven en els [[mercat de bons]] els conceptes [[current yield]], [[yield curve]] i [[yield to maturity]].
 
Conceptes similars i sinònims segons el cas són:
* [[tipus d'interès]] (en [[anglès]]: ''interest rate'' o ''yield'')
* [[retorn]] (en [[anglès]]: ''return'')
* [[rendibilitat]] (en [[anglès]]: ''rate of return'' o ''yield'')
 
==Bibliografia==
1.633

modificacions