Braçalet teixit: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 32: Línia 32:
{{reflist}}
{{reflist}}


[[Categoria: Complements]]
[[Categoria: Artesania]]
[[Categoria: Arts tèxtils]]
[[Categoria: Arts tèxtils]]
[[Categoria: Cultura juvenil]]
[[Categoria: Cultura]]


[[de:Freundschaftsband]]
[[de:Freundschaftsband]]

Revisió del 09:19, 10 juny 2011

Treball artesanal de qualitat. 2 polseres teixides a mà semblants però úniques en disseny i color.

Un braçalet teixit és una peça opcional, un complement per a adornar un o ambdós canells de la persona, però també es poden vestir al voltant dels turmells, si és que la seva longitud ho permet.

Entre la infinitat de models i dissenys de braçalets que existeixen en una gran part de cultures, les quals poden incloure polseres fetes amb materials rígids, materials mixtos, o polseres fabricades en una forma automatitzada i comercial, es troben unes polseres que són completament teixides a mà.

Aquesta particular gamma de polseres és enorme i rica en colors i disseny s. No són dures per ser teixides amb fils, encara que la quantitat de nusos emprats en la seva factura, així com el tipus de fil, el tancat que sigui el teixit i la quantitat de fils amb que es confeccioni, són factors que influeixen les seves propietats finals.

Les polseres teixides a mà són obres artesanals, i se'ls arriba a assignar algun simbolisme o significat depenent dels colors, dissenys, o per raons úniques a la persona que les ha teixit i/o la persona que les adquireix. Això ha portat al fet que se'ls arribi a conèixer com braçalets de l'amistat .

Polseres de 3, 9 i 12 fils teixides amb el mateix tipus de nus.

Inicialment teixides en forma rústica i única, la seva presència i vistositat han fet que es tornin molt populars al grau que es comercialitzin i es creuen en major quantitat per a la seva venda. Això ha portat a que en la majoria de les ocasions es vagin allunyant del detall artístic o complexitat creativa, i s'hagin convertit en un producte o mercaderia per ser trobada en establiments comercials.

Una braçalet amb teixit cap a una sola direcció i patró en gradient, i una altra braçalet amb teixit de disseny "aleatori" cap a ambdós sentits.

Una braçalet senzilla pot ser feta amb dos fils, els quals es lliguen, per exemple amb nus pla (rínxols o quadrats), successivament de manera que es vagi creant el cos de la braçalet. Una braçalet de tres fils, fora de ser una trena, es pot formar fent, amb el mateix fil, dos nusos senzills al voltant de cada fil següent, i així consecutivament amb altres fils. Polseres més elaborades són fetes amb més fils, la qual cosa augmenta l'amplada de la braçalet.

No hi ha regla que estableixi quants fils s'han d'emprar, ni tampoc que estableixi el disseny o patró a seguir. Un altre aspecte a tenir en compte és el tipus de nus que ha de ser emprat, ja que uns teixits són amb avanç diagonal quan altres són més "horitzontals".

El maneig dels fils i nusos poden ser utilitzats per escriure lletres o paraules.

Polseres de plàstic

La popularitat de les polseres teixides a mà amb materials orgànics ha fet que es desenvolupin polseres plàstiques de colors que són venudes per tal de recaptar fons o promoure alguna causa.


Nota