Sarja: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer: Twill.gif|thumb|200px|Teixit de sarja]] La ''' sarja ''' és un teixit amb lligament de sarja, produint les línies diagonals típiques. El lligament s'obté per mitjà d'un escalonat, formant ratlles en diagonal. Derivats d'aquest lligament estan, entre altres, la sarja inversa (lligament de sarja però amb les diagonals en sentit oposat a la direcció normal), la sarja batavia (teixits amb derivats de la sarja la xifra base d'evolucions és major que la unitat) , Etc.
[[Fitxer: Twill.gif|thumb|200px|Teixit de sarja]] La ''' sarja ''' és un teixit amb lligament de sarja, produint les línies diagonals típiques. El lligament s'obté mitjançant un escalonat, formant ratlles en diagonal. Derivats d'aquest lligament hi ha, entre altres, la sarja inversa (lligament de sarja però amb les diagonals en sentit oposat a la direcció normal), la sarja batàvia (teixits amb derivats de la sarja la xifra base d'evolucions és major que la unitat) , Etc.


Aquest cordoncillo format diagonalment per l'encreuament de l'ordit amb la trama es combina amb més o menys fils ia distàncies iguals o desiguals d'un cordoncillo a un altre. D'aquestes combinacions i altres diverses que inventa el fabricant són els diferents noms que es donen a les qualitats de sarja, és a dir:
Aquest ''cordonet '' format diagonalment per l'encreuament de l'ordit amb la trama es combina amb més o menys fils i a distàncies iguals o desiguals d'un ''cordonet '' la un altre. D'aquestes combinacions i altres diverses que inventa el fabricant són els diferents noms que es donen a les qualitats de sarja, és a dir:


* '' Sarja Batavia ''
* '' Sarja Batàvia ''
* '' Sarja doble ''
* '' Sarja doble ''
* '' Sarja de dues cares ''
* '' Sarja de dues cares ''
Línia 12: Línia 12:
* '' Etc ''
* '' Etc ''


La sarja es fabrica en diversos colors units però principalment, en negre i blanc. Les aplicacions d'aquest teixit són bastant limitades i el seu principal ús per flors i [[entretela]] s.
La sarja es fabrica en diversos colors units però principalment, al negre i al blanc. Les aplicacions d'aquest teixit són bastant limitades i el seu principal ús per flors i [[entretela]]s.


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 16:13, 10 juny 2011

Teixit de sarja

La sarja és un teixit amb lligament de sarja, produint les línies diagonals típiques. El lligament s'obté mitjançant un escalonat, formant ratlles en diagonal. Derivats d'aquest lligament hi ha, entre altres, la sarja inversa (lligament de sarja però amb les diagonals en sentit oposat a la direcció normal), la sarja batàvia (teixits amb derivats de la sarja la xifra base d'evolucions és major que la unitat) , Etc.

Aquest cordonet format diagonalment per l'encreuament de l'ordit amb la trama es combina amb més o menys fils i a distàncies iguals o desiguals d'un cordonet la un altre. D'aquestes combinacions i altres diverses que inventa el fabricant són els diferents noms que es donen a les qualitats de sarja, és a dir:

  • Sarja Batàvia
  • Sarja doble
  • Sarja de dues cares
  • Sarja Llevantina
  • Sarja romana
  • Sarja Virginia
  • Sarja senzilla
  • Etc

La sarja es fabrica en diversos colors units però principalment, al negre i al blanc. Les aplicacions d'aquest teixit són bastant limitades i el seu principal ús per flors i entretelas.

Referències

Diccionari de matèria mercantil, industrial i agrícola , Josep Oriol Ronquillo. 1857