Lli (teixit): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Imatge:Handkerchief.jpg|right|thumb|250px|Mocador de lli]]
[[Fitxer: Linen cloth.jpg|thumb|roba de tela de lli trobada a [[Qumran]].]]
[[Fitxer: Linen cloth.jpg|thumb|roba de tela de lli trobada a [[Qumran]].]]



Revisió del 16:19, 11 juny 2011

Mocador de lli
roba de tela de lli trobada a Qumran.

El lli, tela de lli o teixit de lli és una tela teixida a partir del lli cultivat.

Fabricació

Sega i collita mecàniques de lli a Bèlgica, l'estiu de 2009.

Aquest teixit s'obté mitjançant la maceració de les tiges del cultiu del lli a terra sota l'acció del temps, per tal d'extreure fibres tèxtils fibra. Aquestes fibres són de terra i raspar per treure la part llenyosa ( espadilles ) i pentinat de manera que es fan girar i després es teixeixen per formar una tela.

França és el país líder a Europa per cultivar el cultiu Lin [[|] lin] tèxtils, sobretot a Flandes, Picardia, Normandia, Bretanya i al Pas-de-Calais.

Una part important de la producció es realitza a l'est d'Europa, però encara hi ha una producció d'alta qualitat i més localitzat a Irlanda, Itàlia i Bèlgica.

tècniques de processament s'han desenvolupat: són respectuosos del medi ambient i no produeixen productes de rebuig, però que Pasta palla, de llavors i oli de llinosa, etc .

Gràcies als nous tractaments com l'acabat easy care incloent suavitzant, lli manté amb el temps les seves qualitats, no es deforma i no fa pelussa.

Avui en dia, aquesta tela s'utilitza per a la confecció de vestits, roba de la llar o tapisseria.

Història

Sembla que aquest és un dels cultius més antics de fibra crescut i hi ha petjades de la seva cultura de5.000anys a Àsia Menor, que tendeix a suposar que es L'agitació del bressol d'ella. Va ser introduït a Europa,2.000anys. No obstant això, segons un recent descobriment, els més antics rastres de cosir roba es remunta a més de 36 000 anys, Geòrgia occidental[1].

Els babilonis i egipcis usaven cordes de lli. Les tires que envolten la mòmia dels faraons es van fer també de lli. Va prendre gairebé un quilòmetre per momificar un adult.

Característiques

Es tracta d'una fibra vegetal amb un cultiu que necessita fertilitzants i pesticides.

La seva roba de qualitat de les fibres naturals en realitat hipoalergènics i li dóna la propietat a un regulador tèrmic (aïllament d'hivern, estiu transpirable).

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lli

Referències

  1. Les fibres tèxtils més antigues trobades a Geòrgia de Le Figaro;11de setembre de 2009