Tendó: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: zh:腱
m r2.7.1) (Robot afegeix: cs:Šlacha
Línia 15: Línia 15:
[[ar:وتر (تشريح)]]
[[ar:وتر (تشريح)]]
[[bg:Сухожилие]]
[[bg:Сухожилие]]
[[cs:Šlacha]]
[[cy:Tendon]]
[[cy:Tendon]]
[[de:Sehne (Anatomie)]]
[[de:Sehne (Anatomie)]]

Revisió del 14:41, 12 juny 2011

Els tendons d'una .

El tendó és una part del múscul estriat, de color blanc perlat, de consistència forta i no contràctil, constituït per fibres de teixit connectiu, que s'agrupen en fascicles.

Els tendons estan formats per teixit connectiu dens, els feixos de fibres que el formen es troben entrellaçats per teixit connectiu dens irregular no modelat rebent el nom de peritendó. El tendó exposat a l'aire es deteriora ràpidament, com succeeix en les ferides o intervencions quirúrgiques. Es classifica segons la seva disposició en:

  • Sense beina sinovial: es localitzen en zones de baixa fricció.
  • Amb beina sinovial: es localitzen en zones de major fricció.

Està format principalment per fibres de col·lagen de tipus I, molt estretament agrupades entre si, a més d'una escassa quantitat de fibres elàstiques i mucopolisacàrids, que s'encarreguen de mantenir-lo unit a l'os. Està ubicat a nivell dels músculs i té la funció de fer de nexe entre el múscul i l'os. Poden unir també els músculs d'estructures toves com en el globus ocular.

Tenen la funció d'inserir al múscul a l'os o a la fàscia i transmetre la força de la contracció muscular per produir un moviment. Mentre que els tendons serveixen per moure l'os o l'estructura, els lligaments són el teixit connectiu fibrós que uneixen els ossos entre si i que, generalment, la seva funció és la d'unir estructures i mantenir-les estables.