Escala major: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: fa:گام ماژور
m r2.6.4) (Robot afegeix: simple:Major scale
Línia 69: Línia 69:
[[pt:Escala maior]]
[[pt:Escala maior]]
[[ru:Мажор]]
[[ru:Мажор]]
[[simple:Major scale]]
[[sk:Durová stupnica]]
[[sk:Durová stupnica]]
[[sr:Дур]]
[[sr:Дур]]

Revisió del 17:54, 25 juny 2011

Escala de Do Major
Escala de La Major
Escala de Mib Major
Exemple musical

En música l'escala major és una escala heptatònica, és a dir, de set sons, que es caracteritza perquè aquests sons estan separats per les distàncies següents: to, to, semitò, to, to to, semitò. És a dir, que els intervals existents entre les diferents notes tots són de 2a major, exceptuant els compresos entre els graus III/IV i VII/VIII que són semitons o de 2a menor. Coincideix amb l'escala del mode jònic.

Si prenem com a centre tonal la nota do, l'escala és la formada per la successió de notes naturals: do, re, mi, fa, sol, la, si, do.

Per transportar l'escala a les diferents tonalitats s'ha d'aplicar les alteracions que calguin per mantenir el mateix esquema d'intervals entre els diferents graus.

En tant que incardinada dins del sistema tonal els graus de l'escala major s'identifiquen segons la seva funció harmònica. En la taula següent es posa amb l'exemple concret de l'escala de Do Major:

I Do Tònica
II Re Supertònica
III Mi Mediant
IV Fa Subdominant
V Sol Dominant
VI La Superdominant
VII Si Sensible

El III grau també s'anomena Modal a causa del fet que és el grau que determina de manera inequívoca el mode de l'escala. El VII grau s'anomena Subtònica quan la distància amb el grau següent és d'un to.

Vegeu també