Medalla: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Petita ampliació
Línia 7: Línia 7:
Les medalles són objecte d'estudi i col·leccionisme en la [[numismàtica]].
Les medalles són objecte d'estudi i col·leccionisme en la [[numismàtica]].


És típic de les medalles militars que tinguin com a sistema de fixació una tira de roba anomenada ''cinta''; la cinta de cada medalla, i de cada categoria dins la medalla, és dotada d'uns colors característics i significatius. En determinats tipus d'uniforme no es poden dur medalles, i llavors aquestes se simbolitzen mitjançant una cinta dels colors respectius, generalment duta en horitzontal.

== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[FIDEM|Federació Internacional de la Medalla d'Art]]
* [[FIDEM|Federació Internacional de la Medalla d'Art]]
Línia 12: Línia 15:
[[Categoria:Objectes]]
[[Categoria:Objectes]]
[[Categoria:Numismàtica]]
[[Categoria:Numismàtica]]
[[Categoria:Insígnies i ornaments militars]]


[[af:Medalje]]
[[af:Medalje]]

Revisió del 20:18, 28 juny 2011

Medalla de plata d'Alfons el Magnànim, per Pisanello (1449).

Una medalla és un objecte metàl·lic circular considerat valuós que té inscripcions o dibuixos gravats. Poden servir per commemorar un esdeveniment (com les esportives o els diferents guardons), servir com amulet o objecte religiós o usar-se com a joia. També poden indicar rang, com en el cas dels militars.

Es poden distingir quatre èpoques en la seva història. La primera comença amb l'Imperi Romà, on neixen i serveixen per honorar generals i dirigents. El Renaixement les rellança, imitant el costum clàssic. Al segle XVI canvien les tècniques d'encunyació però es respecta el seu ús, amb un auge dels motius religiosos, i a l'era contemporània esdevenen un objecte de consum, de manera que s'assimilen a plaquetes de record.

Les medalles són objecte d'estudi i col·leccionisme en la numismàtica.

És típic de les medalles militars que tinguin com a sistema de fixació una tira de roba anomenada cinta; la cinta de cada medalla, i de cada categoria dins la medalla, és dotada d'uns colors característics i significatius. En determinats tipus d'uniforme no es poden dur medalles, i llavors aquestes se simbolitzen mitjançant una cinta dels colors respectius, generalment duta en horitzontal.


Vegeu també