Fang (geologia): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: ro:Nămol
m Canviant reflist per referències
Línia 9: Línia 9:


== Referències ==
== Referències ==
{{reflist}}
{{Referències}}
{{commonscat|Mud}}
{{commonscat|Mud}}



Revisió del 15:36, 1 jul 2011

El fang, és una barreja líquida o semilíquida d'aigua i terra o sediments. Geològicament parlant, el fang és una barreja d'aigua, partícules de pols i argila. Els dipòsits de fang antics s'endureixen amb el pas del temps geològic fins a convertir-se en fangolita o lutita.

Fang

La paraula llot fa referència al fang tou que es forma en llocs on hi ha molta aigua, com ara els safareigs o els rius.[1]

Un bany de fang, normalment amb ingredients especials, es fa servir per motius de bellesa, salud o plaer. el fang també té molts usos en l'art i en la decoració, sobretot pel que fa a escultures i peces de terrissa.

El fang a la construcció

El fang és un dels primers materials emprats per la humanitat per construir refugis. El fang apilat a mà (cob), en forma de maons (tova) o compactat (tapial), és una manera barata i molt poc tecnificada de fer parets i murs, fet pel qual ha estat àmpliament utilitzat per les civilitzacions antigues, així com per les cultures ubicades en entorns desèrtics, on la fusta i la pedra són escassos.

Referències

  1. Entrada llot a la Gran Enciclopèdia Catalana
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fang