Constantin Brâncuși: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: zh:康斯坦丁·布朗庫西
Línia 22: Línia 22:


{{Enllaç AD|de}}
{{Enllaç AD|de}}



[[an:Constantin Brâncuşi]]
[[an:Constantin Brâncuşi]]
Línia 59: Línia 58:
[[tr:Constantin Brancusi]]
[[tr:Constantin Brancusi]]
[[uk:Константин Бринкуш]]
[[uk:Константин Бринкуш]]
[[zh:康斯坦丁·布朗庫西]]
[[zh-min-nan:Constantin Brâncuşi]]
[[zh-min-nan:Constantin Brâncuşi]]

Revisió del 09:01, 29 jul 2011

Constantin Brâncuși; fotografia d'Edward Steichen de 1922.

Constantin Brâncuşi (Hobiţa (Romania), 1876 – París (França), 1957), o Constantin Brancusi en la grafia francesa, és el més gran escultor romanès de tots els temps. Nascut a Hobiţa (districte Gorj Romania, prop de la ciutat de Târgu Jiu l'any 1876 i . Les seves obres es troben en museus de França, Estats Units, Romania i Austràlia. Brancusi va estudiar art a Craiova (ciutat del districte de Dolj, Romania) entre els anys 1894 i 1898. Després va continuar els seus estudis a l'Escola Nacional de Belles Arts de Bucarest des de l'any 1898 fins l'any 1901. Va arribar a París l'any 1904 per a perfeccionar els seus estudis. Com estudiant d'Art va ser influenciat per Auguste Rodin i va ser un dels primers artistes de l'art modern. Va establir amistat amb Amedeo Modigliani, Erik Satie i Marcel Duchamp.[1] La seva obra va evolucionar cap a una eliminació dels detalls que la van conduir gairebé a l'abstracció.

En aquell període Brâncuşi va realitzar tota una sèrie d'escultures en metall anomenades Ocell en l'Espai. A la ciutat romanesa de Targu Jiu hi ha un conjunt escultòric realitzat per Brâncuşi de gran importància. Aquestes obres es troben disposades en línia recta i són:

Aquest conjunt escultòric simbolitza la vida del ésser humà. La Taula del Silenci i la Porta del Petó es troben al parc principal de la ciutat; entre aquestes dues obres es troben un conjunt de cadires també realitzades per Brancusi. Seguint la imaginària línia determinada per elles mateixes s'arriba a una de les esglésies ortodoxes de la ciutat. Continuant encara més per aquesta línia, s'arriba a la Columna de l'Infinit (considerada la seva obra mestra) situada també en un Parc.

Brâncuşi que definitivament es va exiliar a França per la complicada situació política de Romania va morir a París l'any 1957 quan la seva obra ja estava rebent un gran reconeixement a nivell internacional. Brâncuşi es troba enterrat al cementiri de Montparnasse de París. Una de les seves obres va ser venuda últimament per 11,1 milions de dòlars nord-americans.

Referències

  1. Chilvers, Ian; Colorado Castellary, Arturo. Diccionario del arte del siglo XX, p. 123. ISBN 84-7491-600-3. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Constantin Brâncuși

Plantilla:Enllaç AD