Viquipèdia:Guia bàsica/Criteris: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 80: Línia 80:
[[en:Wikipedia:Tutorial/Keep in mind]]
[[en:Wikipedia:Tutorial/Keep in mind]]
[[es:Ayuda:Tutorial (ten en cuenta)]]
[[es:Ayuda:Tutorial (ten en cuenta)]]
[[gl:Wikipedia:Guía (ten en conta)]]
[[gl:Wikipedia:Guía/Ten en conta]]
[[hi:विकिपीडिया:स्वशिक्षा/ध्यान रखें]]
[[hr:Wikipedija:Tečaj (Ne zaboravite)]]
[[hr:Wikipedija:Tečaj (Ne zaboravite)]]
[[hu:Wikipédia:Az első lépések (tartsd észben)]]
[[hu:Wikipédia:Az első lépések (tartsd észben)]]
Línia 103: Línia 104:
[[te:వికీపీడియా:పాఠం (గుర్తుంచుకోండి)]]
[[te:వికీపీడియా:పాఠం (గుర్తుంచుకోండి)]]
[[th:วิกิพีเดีย:สอนการใช้งาน (จำไว้ว่า)]]
[[th:วิกิพีเดีย:สอนการใช้งาน (จำไว้ว่า)]]
[[zh:Wikipedia:使用指南 (谨记)]]
[[zh:Wikipedia:使用指南/谨记]]

Revisió del 09:52, 25 ago 2011

Inici Modificar Format i enllaços Imatges Fonts Discussió Criteris Resum

Aquestes són alguns dels criteris a recordar quan editeu la Viquipèdia.

Normes editorials

Contingut

La Viquipèdia és una enciclopèdia, encara que es pot modificar i pot incloure cert tipus d'informació típica d'almanac. Per això, els articles haurien de constar d'informació enciclopèdica sobre temes notables. Els criteris de notabilitat, que determinen allò que és digne d'ésser notat, són en debat continuu a la Viquipèdia. Però pocs de nosaltres creiem que hi hauria d'haver articles sobre totes les persones del món, tota companyia que vengui alguna cosa o tots els carrers de totes les ciutats. Tanmateix, hi ha projectes germans per cert tipus de contingut no enciclopèdic.

Un article que simplement defineixi una paraula o expressió, tal com es trobaria típicament en un diccionari, i que no es pugui ampliar com a entrada enciclopèdica, es pot afegir al Viccionari, un dels projectes germans de la Viquipèdia.

El text font original, com un llibre en domini públic que voleu publicar per fer-lo accessible, s'hauria d'afegir al Viquitexts. Els diferents projectes germans de la Viquipèdia, gestionats per la Fundació Wikimedia, són els següents:

*Projecte sense versió en català o parcialment traduït

La Viquipèdia tampoc és el lloc per publicar «investigació original» inèdita — és a dir, noves teories, treballs, etc., que no han passat una revisió paritària. Vegeu allò que la Viquipèdia no és.

També tendim a dissuadir que els autors escriguin sobre ells mateixos, o les seves coses, ja que això és un conflicte d'interessos. Si heu aconseguit alguna cosa notable, algú altre us acabarà escrivint un article.

Punt de vista neutral

La política editorial de la Viquipèdia és el «punt de vista neutral». Aquesta política diu que acceptem tots els punts de vista significatius sobre un assumpte. En comptes d'explicar simplement una perspectiva, intentem presentar tots els punts de vista pertinents sense jutjar-los. El nostre propòsit és ser informatius, no persuasius. Això NO significa que es pugui esperar que els nostres articles siguin 100% objectius, ja que en tota disputa totes les parts creuen que el seu punt de vista és el correcte.

És correcte manifestar opinions en els articles, però s'han de presentar com a opinions, no com a fets. A més, és una bona pràctica (en ocasions és exigit) atribuir aquestes opinions, per exemple «Els seguidors d'aquesta teoria diuen que...» o «El comentarista destacat Daixonses creu que...»

Potser trobareu viquipedistes que es refereixen a un article com «PVN» (abreviatura de Punt de Vista Neutral). Això és argot local per a un article esbiaixat o escrit òbviament des d'una única perspectiva. La publicitat cauria en aquesta categoria, com també una diatriba política. En un cas menys extrem, un article podria tenir problemes de «PVN» si passa significativament més temps parlant d'un punt de vista que un altre d'importància equivalent, encara que cada un es presenti de manera neutra.

Si penseu dedicar-vos a articles controvertits en temes com religió o política, és important que llegiu la pàgina sobre la directriu del punt de vista neutral tan aviat com sigui possible. Probablement també hauríeu de llegir com mantenir-se calmat en un conflicte. Si penseu passar el vostre temps en temes menys emocionals com matemàtiques o videojocs, igualment hauríeu de llegir les polítiques, però serà menys urgent. Recordeu els consells donats aquí, i llegiu la política completa quan tingueu temps o bé quan sorgeixi un tema PVN.

Citeu les fonts

La Viquipèdia exigeix que citeu les fonts de la informació que aporteu. Totes les fonts s'haurien d'enumerar en una secció anomenat «Referències». Si algun lloc web pot ser d'interès particular pel lector d'un article, s'hauria d'enumerar i enllaçar en la secció «Enllaços externs», però només si no s'ha utilitzat com a font per l'article. Les referències ajuden els nostres lectors a verificar el que heu escrit i trobar més informació.

Per a més informació, vegeu Viquipèdia:Citau les fonts.

Drets d'autor

No copieu material amb els drets reservats sense permís. En afegir informació als articles, ha d'estar escrit en les vostres pròpies paraules. Recordeu que tota informació trobada a Internet té els drets d'autor reservats mentre no ho manifesti específicament d'altra manera.

Per a més informació, vegeu Viquipèdia:Drets d'autor.

Variants lingüístiques

A la Viquipèdia s'accepten les variants dialectals utilitzades més comunament, seguint en general els criteris de l'AVL i de l'IEC. En resum:

1. No feu suposades correccions ortogràfiques per fer canvis dialectals en un sentit o altre.
2. Si el subjecte de l'article té una relació clara amb un àmbit regional catalanoparlant determinat, és preferible utilitzar les variants regionals pròpies, sempre que estiguin estandarditzades.
3. Si el subjecte no és d'àmbit regional, cal mantenir l'opció escollida pel col·laborador original. Per exemple, la pàgina «Viquipèdia:Citau les fonts», que hem explicat més amunt, va ser escrita originalment per un col·laborador balear.
4. L'ús de la variant ha de ser consistent en la mateixa pàgina.
5. Quan creeu un article nou, en general es prefereix que el títol sigui el nom més comú.
Per a més informació, vegeu el llibre d'estil.

Comportament

La Viquipèdia fomenta una atmosfera d'amabilitat i franquesa. Naturalment, en la pràctica de vegades hi ha desacords i ocasionalment discussions acalorades, però s'espera que els membres de la comunitat es comportin de forma civilitzada.

És important recordar que sempre hauríeu de pressuposar bona fe per part dels altres editors. No doneu per fet a la lleugera que algú estigui actuant per despit o malícia. Si algú fa alguna cosa que us preocupa, deixeu un missatge educat a la pàgina de discussió de l'article corresponent o a la pàgina de discussió de l'usuari, i demaneu-li per què ho fa. Us podeu trobar que heu evitat un malentès i us heu estalviat una situació compromesa.

Per a més informació sobre el comportament, vegeu Viquietiqueta.

Creació d'articles

Podeu crear articles nous a la Viquipèdia. Intenteu tenir en compte els consells donats en aquesta guia i seguir les polítiques esmentades, com la neutralitat. És important citar les fonts per establir la notabilitat del tema i fer l'article verificable.

Per a més informació, vegeu Com crear un article.

Reanomenament d'articles

Si trobeu un article que creieu que té un títol incorrecte, us preguem que no copieu i enganxeu el contingut de l'article vell a un article nou - entre altres coses, no tindrà l'historial de les contribucions prèvies que és un registre que hem de mantenir per raons de drets d'autor. És millor moure la pàgina (amb els seus registres) amb l'opció de «reanomenar». Per fer-ho cal estar registrat, i si no ho esteu demaneu-ho a la pàgina de discussió per a que ho faci algú altre. Si és el vostre primer reanomenament, llegiu atentament els avisos que sortiran ja que caldrà considerar una sèrie d'assumptes abans de moure la pàgina. Si hi està implicada una pàgina de desambiguació, és millor que reviseu Ajuda:Pàgina de desambiguació.

Per a més informació, vegeu Com canviar el nom d'una pàgina.
Proveu d'escriure un article a la pàgina general de proves


Pàgina següent: Resum