Pal·ladi d'Escòcia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Eliminant de Categoria:Sants morts al segle V
m r2.7.1) (Robot afegeix: es:Paladio de Escocia
Línia 55: Línia 55:
[[de:Palladius (Bischof)]]
[[de:Palladius (Bischof)]]
[[en:Palladius]]
[[en:Palladius]]
[[es:Paladio de Escocia]]
[[it:San Palladio]]
[[it:San Palladio]]
[[nl:Palladius]]
[[nl:Palladius]]

Revisió del 00:06, 1 set 2011

Per a altres significats, vegeu «Pal·ladi».
Infotaula de personasant Pal·ladi d'Escòcia
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Gàl·lia Modifica el valor a Wikidata
Mort450 Modifica el valor a Wikidata
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat6 de juliol
IconografiaCom a bisbe
Patró deEscòcia

Pal·ladi (Palladius) (va florir vers 408-431; mort vers 457/461), fou el primer bisbe dels cristians d'Irlanda anterior a Sant Patrici. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia

Originari de la Gàl·lia, fou potser diaca a Saint Germain d'Auxerre, i fill d'Exuperanci de Poitiers, prefecte del pretori de les Gàl·lies (mort en un motí de l'exèrcit a Arle el 424). Es va casar i va tenir una filla però sota influencia de Pelagi es va acomiadar de la família i va anar com asceta a Sicília vers 408 o 409 deixant a la filla en un convent de l'illa. Fou ordenat sacerdot el 415 i va viure a Roma fins vers el 429. Va encoratjar al papa Celestí I a enviar el bisbe Germà d'Auxerre a Britània per guiar als britons cap a la fe catòlica. Sembla que finalment fou enviat ell mateix com a bisbe a Irlanda el 431 i es associat amb Leinster i el comtat de Meath.

La tradició escocesa diu va ser desterrat pel sobirà de Leinster i es va haver d'establir a Escòcia, on va dirigir una comunitat cristiana durant 20 anys. Va morir a Fordun (Auchenblae, prop d'Aberdeen). Les seves relíquies van conservar-se al monestir de Fordun, que aviat esdevingué un lloc de pelegrinatge (en 994, Kenneth III d'Escòcia morí de camí a Fordoun, on anava en qualitat de pelegrí), i en 1409 van ser dipositades en un preciós reliquiari donat per l'arquebisbe d'Aberdeen.

Canonitzat i venerat com a sant, és conegut com a Apòstol dels escots'. La seva festivitat és el 6 de juliol. Algunes dates, però, no concorden amb les dades històriques, i les tradicions irlandesa i escocesa presenten contradiccions al voltant de la figura del sant bisbe. La historicitat del viatge i l'estada a Escòcia és dubtosa, tot i que la influència posterior i l'arrelament d'aquesta tradició entre els escocesos va ser molt gran. També hi ha qui ha aventurat que Sant Pal·ladi no era un altre que Sant Patrici d'Irlanda, que va continuar el seu ministeri a Escòcia, però tampoc no hi ha prou elements per a demostrar-ho.

Bibliografia

  • O'Croinin, "Who Was Palladius 'First Bishop of the Irish'?", Peritia, vol. 14 (2000), 205-37.
  • Vita tripartita Sancti Patricii (MS)

Enllaços externs