Sedentaria: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «{{Taxobox |name=Palpata |image=Haeckel Chaetopoda-edit.jpg |image_caption=Dibuix d’Ernst Heackel |regnum=Animalia |phylum=Annelida |classis=[[Polycha...».
 
m Canviant reflist per referències
Línia 23: Línia 23:


==Referències==
==Referències==
{{reflist}}
{{Referències}}


[[Categoria:Poliquets]]
[[Categoria:Poliquets]]

Revisió del 20:05, 23 set 2011

Infotaula d'ésser viuSedentaria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumAnnelida
SubclasseSedentaria Modifica el valor a Wikidata

Palpata és una subclasse de cucs poliquets. Els membres d’aquesta subclasse són principalment animals marins detritívors o filtradors de partícules d’aliment..

Característiques

Els Palpata inclouen la majoria de gèneres i espècies de cucs poliquets i es subdivideixen en els ordres Aciculata i Canalipalpata.[1] El prostomium es caracteritza per un parell de palps sensorials que donen a aquesta subclasse el nom científic i els altres tàxons principals de poliquets, Scolecida, no tenen palps. .[2]

Aciculata és un gran grup que inclou aproximadament la meitat de les espècies dels poliquets actualment exixtents i és equivalent a l’antic grup taxonòmic dels cucs "Errantia", els quals es desplacen lliurement per l’aigua marina.

Canalipalpata equival a l’antic grup taxonòmic "Sedentaria", que són cucs estàtics que viuen en una mena de tub format per ells a base de fang o sorra cimentada unida per mucositat.

Taxonomia

És dubtós que els anèlids siguin un grupmonofilètic i per tant hi pot haver canvis en la seva classificació .[3] El World Register of Marine Species considera Palpata un "nomen dubium" (nom dubtós) i divideix els poliquets en tres subclasses, Aciculata, Canalipalpata i Scolecida.[4]

Referències

  1. Rouse, G. W., and K. Fauchald. 1997. Cladistics and polychaetes. Zool. Scr. 26:139-204.
  2. Invertebrate Anatomy OnLine
  3. Tree of Life Web Project
  4. World Register of Marine Species