Espelma: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de: 83.53.120.205 (discussió) fins l'última edició de: Townie
Línia 55: Línia 55:
[[pl:Świeca]]
[[pl:Świeca]]
[[pt:Vela]]
[[pt:Vela]]
[[qu:Wariqulli]]curruuu
[[qu:Wariqulli]]
[[ro:Lumânare]]
[[ro:Lumânare]]
[[ru:Свеча]]
[[ru:Свеча]]

Revisió del 13:02, 25 set 2011

Espelma calendari assenyalant el 4 de desembre

Una espelma, candela o bugia és una font d'il·luminació consistent en una metxa o ble que puja per l'interior d'una barra de combustible sòlid, com pot ser la cera, el greix o la parafina (el més habitual ara com ara).

Fabricació

La manera més antiga coneguda per fabricar espelmes consisteix en la suspensió de l'espelma, en un recipient on s'allotja cera (o greix) congelada. Es treu l'espelma del recipient i s'espera fins que es fongui quan s'escalfa. Es repeteix aquest procés diverses vegades sobre la mateixa espelma fins obtenir el gruix buscat. Encara es fabriquen algunes espelmes artesanals d'aquesta manera, encara que la major part es fabriquen mitjançant motlles i maquinària a les fàbriques.

Història

Una espelma de Nadal

A l'antiga França s'utilitzaven les espelmes fabricades amb cera de les abelles. A l'edat mitjana a l'Àsia s'utilitzaven espelmes fetes amb greix d'animal (sèu). A mitjan segle XVIII es van començar a fabricar amb una preparació a força de parafina, àcid esteàric (àcid sòlid gras) i en ocasions cera d'abelles, olis animals hidrogenats o altres materials grassos.

Vegeu també

Plantilla:Enllaç AD