Prototeris: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot canvia <small> per {{mida}} o {{referències|1}} i treu <small>s que sobraven
m Per coherència amb els altres articles de temàtica similar
Línia 18: Línia 18:
Molts dels animals d'aquesta subclasse visqueren al [[Cretaci]] i a principis del [[Cenozoic]] i estan tots extints excepte pels monotremes, els únics [[mamífers]] que ponen [[ou (biologia)|ou]]s. Un d'ells és l'[[ornitorinc]].
Molts dels animals d'aquesta subclasse visqueren al [[Cretaci]] i a principis del [[Cenozoic]] i estan tots extints excepte pels monotremes, els únics [[mamífers]] que ponen [[ou (biologia)|ou]]s. Un d'ells és l'[[ornitorinc]].


Com que els monotremes són l'únic ordre que hi ha actualment a la subclasse dels prototeris, podria semblar un xic redundant. Nogensmenys, sempre és possible que es trobin [[fòssils]] que situïn criatures d'algun altre ordre en aquest grup i el tàxon ''Prototheria'' se sol usar en contrast amb dues altres subclasses, [[Metatheria]] i [[Eutheria]]. Aquestes tres subclasses (Prototheria, Metatheria i Eutheria) volen dir "primer animal", "animal intermig" i "animal autèntic". [[Thomas Huxley]] va ser el primer en proposar aquests noms. Hom agrupa sovint els metateris i els euteris com a [[magnordre]]s de la subclasse dels [[teri]]s.
Com que els monotremes són l'únic ordre que hi ha actualment a la subclasse dels prototeris, podria semblar un xic redundant. Nogensmenys, sempre és possible que es trobin [[fòssils]] que situïn criatures d'algun altre ordre en aquest grup i el tàxon ''Prototheria'' se sol usar en contrast amb dues altres subclasses, [[Metatheria]] i [[Eutheria]]. Aquestes tres subclasses (Prototheria, Metatheria i Eutheria) volen dir "primer animal", "animal intermig" i "animal autèntic". [[Thomas Huxley]] fou el primer en proposar aquests noms. Hom agrupa sovint els metateris i els euteris com a [[magnordre]]s de la subclasse dels [[teri]]s.





Revisió del 19:08, 25 set 2011

Infotaula d'ésser viuPrototeris
Prototheria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumChordata
SubfílumVertebrata
SuperclasseTetrapoda
SubclassePrototheria Modifica el valor a Wikidata
Gill, 1872

Els prototeris (Prototheria, en grec, protos, "primer"; ther, "animal salvatge") són la infraclasse de mamífers a la qual pertanyen els monotremes.

Molts dels animals d'aquesta subclasse visqueren al Cretaci i a principis del Cenozoic i estan tots extints excepte pels monotremes, els únics mamífers que ponen ous. Un d'ells és l'ornitorinc.

Com que els monotremes són l'únic ordre que hi ha actualment a la subclasse dels prototeris, podria semblar un xic redundant. Nogensmenys, sempre és possible que es trobin fòssils que situïn criatures d'algun altre ordre en aquest grup i el tàxon Prototheria se sol usar en contrast amb dues altres subclasses, Metatheria i Eutheria. Aquestes tres subclasses (Prototheria, Metatheria i Eutheria) volen dir "primer animal", "animal intermig" i "animal autèntic". Thomas Huxley fou el primer en proposar aquests noms. Hom agrupa sovint els metateris i els euteris com a magnordres de la subclasse dels teris.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Prototeris