Bangui: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot esborra: nap:Bangui
m r2.7.1) (Robot afegeix: az:Bangi
Línia 41: Línia 41:
[[am:ባንጊ]]
[[am:ባንጊ]]
[[ar:بانغي]]
[[ar:بانغي]]
[[az:Bangi]]
[[be:Горад Бангі]]
[[be:Горад Бангі]]
[[be-x-old:Бангі]]
[[be-x-old:Бангі]]

Revisió del 14:13, 26 set 2011

Comunitat autònoma de Bangui
Mapa
Localització de Bangui
Dades bàsiques
País Bandera de la República Centreafricana República Centreafricana
Capital Bangui
Superfície 67 km2
Població
Densitat
622.771 hab.
9.295,1 hab/km²
Imatge de satèl·lit de Bangui.

Bangui, amb una població de 622.771 habitants (2006), és la capital i la ciutat principal de la República Centreafricana. Situada a la riba de l'Ubangui, afluent del Congo, prop d'una sèrie de ràpids que limiten el transport fluvial dels productes comercials, s'aixeca davant per davant de la ciutat congolesa de Zongo, a la riba oposada del riu, que forma la frontera entre la República Centreafricana i la República Democràtica del Congo. Les coordenades geogràfiques de Bangui són 4º 22' N i 18º 35' E. Amb una superfície de 67km², el municipi autònom (commune autonome) de Bangui és la divisió administrativa de primer nivell més petita de la República Centreafricana, tot i ser-ne la més poblada.

Bangui es va fundar el 1889, com a centre administratiu de l'Alt Ubangui, més endavant anomenat Ubangui-Chari, a l'antiga Àfrica Equatorial Francesa i el 1958 va esdevenir la capital de la República Centreafricana. Va ser testimoni de les revoltes de març del 1981 per deposar el dictador Jean-Bedel Bokassa, llavors autoproclamat emperador. Ha estat escenari de diversos amotinaments, rebel·lions i cops d'estat, per la qual cosa es considera una de les ciutats més insegures de l'Àfrica.

El centre de la ciutat és a prop del riu i hi destaquen un gran arc de triomf dedicat a Bokassa, el Palau Presidencial, el Museu Boganda i el mercat central. L'àrea residencial, comercial i més animada correspon al barri anomenat km 5, situat a cinc quilòmetres al nord del centre urbà.

Les indústries principals de la ciutat es dediquen a manufacturar teixits, productes alimentaris, cervesa, calçat i sabó. Exporta principalment cotó, fusta, cafè i sisal. Té aeroport internacional i és seu de la Universitat de Bangui, fundada el 1970.

Enllaços externs

Vegeu també