Diferència entre revisions de la pàgina «Euskal Ezkerra»

Salta a la navegació Salta a la cerca
86 octets eliminats ,  fa 10 anys
m (Bot: substitució ’ → ', “ i ” → ", l•l → l·l, 9kg → 9 kg, km2 → km²)
'''Euskal Ezkerra (EuE)''' (en [[euskera]] ''Esquerra Basca'') és un partit polític ja desaparegut que va aparèixer l'any [[1993]] com a resultat d'una escissió dins de [[Euskadiko Ezkerra]] '''(EE)'''. Tenia el seu àmbit d'actuació a la [[Comunitat Autònoma Basca]] i [[Navarra]].
 
Quan la major part dels afiliats de ''d'EE''' es varen decidir per fusionar el seu partit amb el [[Partit Socialista de Euskadi]] '''(PSE)''', el grup de militants contrari a aquesta decisió van decidir deslligar-se de ''d'EE''', no participar al procèsprocés de fusió i fundar un nou partit anomenat '''Euskal Ezkerra'''.
 
Dintre de ''d'EuE''' es varen integrar els sectors de ''d'EE''' que defensaven postures d'un [[nacionalisme basc]] d'esquerra, per damunt d'aquells altres sectors de ''d'EE''' que defensaven postures de caràcter [[socialisme|socialista]] i que varen romandre dins de ''d'EE'''. Amb aquesta escissió dins de '''Euskadiko Ezkerra''' triomfaven els postulats d'aquells que renunciaven al dret a l'[[autodeterminació]] de [[Euskadi]] i [[Euskal Herria]] per poder-se sentir comodescòmodes a l'hora de integrar-se en una organització d'àmbit espanyol com era el '''PSE'''.
 
Bona part dels militants que deixaren '''EE''' per integrar-se ena '''EuE''' eren quadres dirigents i càrrecs electes de ''d'EE''' destacant entre ells [[Kepa Aulestia]].
 
'''EuE''' volia aglutinar a aquelles [[esquerres basques]] d'origen proletari que no se sentien comodes amb els postulats defensats per l'esquerra [[abertzale]], en concret per [[Herri Batasuna]] '''(HB)''', i que al contrari que [[EE]] i el [[Partit Socialista d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra|PSE]] defensaven el dret a l'[[autodeterminació]] pel conjunt de [[Euskal Herria]], esdevenint així una opció intermitja entre el [[independentisme radical]] de '''HB''' i el sometimentsubmissió a la realitat política del [[Estat Espanyol]] que defensava ja '''EE'''.
 
Dins d'aquesta nova orientació política, la direcció de ''d'EuE''' va optar per no presentar-se en solitari a les eleccions i formar així una coalició amb [[Eusko Alkartasuna]] '''(EA)''', organització independentista basca d'orientació [[socialdemocrata]], que es presentà a les [[Eleccions Espanyoles]] de juny de [[1993]] sota la marca electoral de '''EA-EuE'''. Aquesta coalició va néixer amb dos objectius. El primer passava per fer realitat dins del complex escenari polític basc una opció independentista d'esquerres prou forta que no estigues vinculada a la lluita armada de [[ETA]], trencant la polarització del [[nacionalisme basc]] (on [[Eusko Alkartasuna]] i '''Euskadiko Ezkerra''' no havien acabat d'assentar les seves bases electorals) ja que aquest espai electoral estava dominat a la dreta pel [[Partit Nacionalista Basc]] '''(PNB)''' i per la [[esquerra revolucionaria]] de '''HB''', i el segon era evitar el trasvàs de vots de ''d'EE''' o bé al nou [[Partit Socialista de Euskadi-Euskadiko Ezkerra]] o al [[Partit Nacionalista Basc]] o a [[Herri Batasuna]], ja que això podria significar la radicalització encara més del panorama polític basc. Però la coalició '''EA-EuE''' no va aconseguir recollir els vots dels possibles votants nacionalistes de l'antiga '''EE''' per així sumar-los als ja aconseguit per '''EA''' en anteriors comicis, tal i com pretenien els seus promotors. Es van aconseguir inclòs pitjors resultats dels que havia obtingut '''EA''' en solitari l'any [[1989]] al mateix procèsprocés electoral, perdent una de les dos actes de diputats que tenia aquesta formació al [[Congres Espanyol]].
 
Aquest fracàs va comportar la ruptura de la coalició '''[[Eusko Alkartasuna-Euskal Ezkerra]]''' i en el cas de '''EuE''' va obrir una greu crísis interna que desembocà en la seva definitiva dissolució com a partit polític al cap de poc temps. Alguns dels seus militants es van integrar posteriorment en [[Ezker Batua Berdeak]], [[Euskal Herritarok]] i [[Eusko Alkartasuna]], entre d'altres formacions polítiques basques.
 
== Enllaços externs ==
* [http://www.euskalezkerra.org Euskal Ezkerra pagina web]
 
[[Categoria:Partits polítics de Navarra]]
[[Categoria:Partits polítics socialistes]]
[[Categoria:NacionalismePartits bascpolítics nacionalistes bascos]]
 
[[en:Euskal Ezkerra]]
827.921

modificacions

Menú de navegació