Dòric: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
espais, ORDENA
Línia 20: Línia 20:
Els [[capitell]]s ''dòrics'' són formats, primerament per un àbac, que és un element que corona el capitell i un equí, constituït per una [[motllura]] convexa (també es manifesta als capitells d'ordre jònic). Aquesta tipologia es manifesta, per exemple, en el [[Partenó]] (els autors foren [[Ictinos]] i [[Cal·lícrates (arquitecte)|Cal·lícrates]], es construí durant els anys 447-[[432 aC]] i fou edificat a l'[[Acròpoli d'Atenes]]).
Els [[capitell]]s ''dòrics'' són formats, primerament per un àbac, que és un element que corona el capitell i un equí, constituït per una [[motllura]] convexa (també es manifesta als capitells d'ordre jònic). Aquesta tipologia es manifesta, per exemple, en el [[Partenó]] (els autors foren [[Ictinos]] i [[Cal·lícrates (arquitecte)|Cal·lícrates]], es construí durant els anys 447-[[432 aC]] i fou edificat a l'[[Acròpoli d'Atenes]]).


La seva base està formada per un [[estereòbata]], el qual és un basament esglaonat i per un [[estilòbat]], que és el graó superior de l'esglaonament citat anteriorment.
La seva base està formada per un [[estereobat]], el qual és un basament esglaonat i per un [[estilòbat]], que és el graó superior de l'esglaonament citat anteriorment.


{{ORDENA:Doric}}
{{ORDENA:Doric}}

Revisió del 19:16, 9 oct 2011

Per a altres significats sobre dòric, vegeu «grec dòric».
1. Timpà
2. Acroteri
3. Cimaci
4. Cornisa
13. Arquitrau
14. Capitell
17. Columna
18. Canaladures
19. Estilòbat

L'estil dòric és un dels tres ordres clàssics de l'arquitectura grega (els altres dos són el jònic i el corinti). És el més primitiu i simple dels ordres arquitectònics clàssics, és l'ordre grec per excel.lència. Com més antic, arcaic, més maldestre, donant sensació de robustesa, com més tardà, més esvelt i proporcionat és; aconseguint així l'harmonia i bellesa clàssica. Es va utilitzar en la Grècia continental des del segle VII aC i al sud d'Itàlia. El Partenó, temple dedicat a Atenea Parthenos a l'Acròpoli d'Atenes, és sens dubte el màxim exponent d'aquest estil arquitectònic. Simbolitza força, heroïcitat; utilitzat sobretot amb aquest simbolisme en el Renaixement.

Característiques

Es caracteritza per les següents peculiaritats:

  • No utilitza base, el fust de la columna descansa directament sobre l'estilòbat, que és el graó superior de l'estereobat, una plataforma amb graons. La vora de l'estereobat es coneix com a crepidoma.
  • El fust és de secció circular, curt i poc esvelt. La mida total de la columna mai sobrepassa els setze mòduls, i normalment la mida del fust és d'entre vuit i tretze mòduls. Està estriat per 20 estries juxtaposades formant arestes vives. El seu diàmetre no és constant, sinó que va disminuint amb l'alçada més acusadament com més amunt,èntasi, que produeix la sensació d'un lleuger bombament a la part central.
  • Les dimensions de les columnes es refereixen al mòdul, que és la mesura del radi a la base de la columna (on és més gran).
  • El capitell està integrat per tres peces:
    • L'àbac és una peça prismàtica semblant a un tauler de planta quadrada que suporta directament l'estructura horitzontal de l'edifici.
    • L'equí, la geometria és la d'una figura convexa de revolució, s'expandeix cap a la part superior amb un sentit de transició entre les dimensions de l'extrem del fust i les de l'àbac més gran.
    • El collarí: és una prolongació del fust, separat per una fina acanaladura. En l'ordre dòric grec hi ha una entalladura, de secció triangular, sota l'equí, ja en el fust. És el collarí. En l'ordre dòric romà el collarí és un tambor cilíndric interposat entre l'equí i el fust, a manera de prolongació d'aquest i separat d'ell per una motllura horitzontal.
  • L'entaulament està compost per:
    • L'arquitrau, una espècie de biga grossa i llisa que recorre tota l'alineació de columnes.
    • El fris decorat per una alternança de tríglifs i metopes. Els tríglifs poden ser una reminiscència dels caps de les bigues de fusta de similar escairada que, carregant sobre l'arquitrau (en el seu origen també de fusta) formarien l'entramat estructural de cobriment. La seva aparença és estriada en vertical. Les mètopes exhibeixen baixos relleus de variats temes ornamentals.
    • La cornisa remata l'orde formant una volada que generalment té una motllura de tipus cimaci.

Els capitells dòrics són formats, primerament per un àbac, que és un element que corona el capitell i un equí, constituït per una motllura convexa (també es manifesta als capitells d'ordre jònic). Aquesta tipologia es manifesta, per exemple, en el Partenó (els autors foren Ictinos i Cal·lícrates, es construí durant els anys 447-432 aC i fou edificat a l'Acròpoli d'Atenes).

La seva base està formada per un estereobat, el qual és un basament esglaonat i per un estilòbat, que és el graó superior de l'esglaonament citat anteriorment.