Mina marina: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: nl:Zeemijnen
m r2.6.4) (Robot modifica: nl:Zeemijn
Línia 35: Línia 35:
[[ko:기뢰]]
[[ko:기뢰]]
[[ms:Periuk api laut]]
[[ms:Periuk api laut]]
[[nl:Zeemijnen]]
[[nl:Zeemijn]]
[[no:Mine#Sjøminer]]
[[no:Mine#Sjøminer]]
[[pl:Mina morska]]
[[pl:Mina morska]]

Revisió del 09:13, 17 oct 2011

Mina morska typu M 1908-1939

Una mina marina és una càrrega explosiva amb o sense metralla, que s'activa en passar un vaixell suposadament enemic. És un arma normalment cega, és a dir, que no distingeix entre amics, enemics i neutrals, de manera que el seu ús implica riscos. Se sol emprar com a arma per prohibir el pas a tropes o unitats enemigues per una zona determinada. En un inici eren conegudes amb el nom de torpedes fixos. També hi ha mines terrestres i submarines.

Mina alemanya en aigües australianes. La fotografia es va prendre durant la Segona Guerra Mundial

El mètode de dispar pot ser molt variat, des de sistemes manuals o de pressió fins a sistemes electrònics complexos (acústics, magnètics, etc.).

El nom prové de les antigues mines de principis de l'edat moderna, que eren galeries subterrànies que es feien sota les fortificacions enemigues, posant al final d'aquests túnels una càrrega explosiva per enderrocar els murs de la fortalesa.

Al segle XIX, les mines marines eren conegudes, com hem dit abans com torpedes fixes, es va dur a terme la primera operació amb èxit enfonsant l'USS Caire durant la Guerra de Secessió.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mina marina