Torbera: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.5.2) (Robot afegeix: hy:Ճահիճ modifica: es:Pantano, et:Soo
m r2.7.1) (Robot afegeix: bar:Moos
Línia 35: Línia 35:
[[ay:Juqhu]]
[[ay:Juqhu]]
[[az:Bataqlıq]]
[[az:Bataqlıq]]
[[bar:Moos]]
[[bat-smg:Liūns]]
[[bat-smg:Liūns]]
[[be:Балота]]
[[be:Балота]]

Revisió del 17:57, 19 oct 2011

Torbera boreal a Noruega.

Una torbera és un aiguamoll on la matèria orgànica dipositada, a través d'un lent procés de descomposició, dóna lloc a la torba.

La matèria orgànica en condicions àcides està composta per molses (típicament Sphagnum) però també líquens en climes àrtics.

Les torberes altes es presenten quan l'aigua a la superfície de la terra és de reacció àcida, ja sigui per aigua subterrània àcida o per la pluja. L'aigua que flueix fora de la torbera té un color marró característic per la dissolució del taní de la molsa. Les torberes són hàbitats molt delicats, i importants per a la biodiversitat.

Distribució

Les torberes estan àmpliament distribuïdes en zones fredes i climes temperats, com per exemple al bosc boreal. A Sibèria occidental és on hi ha les torberes més extenses del món i cobreixen més de 600.000 km². Al nord d'Europa hi ha moltes torberes de Sphagnum: a Irlanda, on ocupen més del 15% del territori (a l'Illa Achill el 87%), Escòcia, Dinamarca i Estònia (un 20% del territori), Finlàndia (26%), Alemanya del Nord i Letònia (10%), també n'hi ha als Països Baixos, Noruega i Suècia. Al Canadà i Alaska també ocupen grans extensions. Es troben també a la Patagònia i les illes Malvines. Als tròpics les torberes són aiguamolls que estan forestats i també són àcids.

Torberes als Països Catalans

  • Les torberes altes oligotròfiques, que només es troben a l'alta muntanya dels Pirineus i s'anomenen molleres, ocupen poca extensió i no són objecte d'explotació sinó de protecció.
  • Les torberes baixes anomenades marjals més importants es troben al País Valencià: les de Torreblanca i Cabanes van ser explotades econòmicament durant el segle XIX. També durant alguns anys s'explotaren les del Delta de l'Ebre. També se'n troben a Banyoles.

Vegeu també

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torbera

Plantilla:Enllaç AB