Gres: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: bar:Sandstoa
m Robot afegeix: nn:Sandstein
Línia 55: Línia 55:
[[ms:Batu pasir]]
[[ms:Batu pasir]]
[[nl:Zandsteen]]
[[nl:Zandsteen]]
[[nn:Sandstein]]
[[no:Sandstein]]
[[no:Sandstein]]
[[oc:Gres]]
[[oc:Gres]]

Revisió del 18:43, 19 oct 2011

Gres

El gres o pedra sorrenca és una roca sedimentària detrítica de color variable, que conté clasts de la mida de la sorra. Després de la lutita, és la roca sedimentària més abundant i arriba a ser fins al 20% de les roques.

Aquesta es forma per una sorra cimentada amb materials generalment calcaris, silicis, ferruginosos, glauconítics, guixencs, argilosos o bituminosos. Les dimensions dels grans són com els de la sorra, i estan units per un ciment de natura variable que en condiciona la porositat, la duresa, la densitat i la resistència a l'erosió. La majoria dels grans són de quars, però també hi ha feldspats i mica, com també d'altres minerals. També pot contenir corall.

Els grans són gruixuts, fins o mitjans, ben rodons, de mida compresa entre 2 mm i 1/16 mm.

Les pedres arenoses verdes o glauconítiques contenen un alt percentatge del mineral glauconita. L'arcosa és una varietat de pedra arenosa en la que el feldspat és el mineral dominant a més del quars.

El color varia del blanc, en el cas de les pedres arenoses constituïdes virtualment per quars pur, a gairebé negre, en el cas de les pedres arenoses ferro-magnesianes.

Les pedres arenoses figuren entre les roques consolidades més poroses. Segons la mida i/o la disposició dels espais buits o porus, les pedres arenoses mostren diversos graus de permeabilitat.

Les pedres arenoses de bona qualitat son duradores. La roca té una bona resistència al foc i, en això , és superior a la major part de les roques emprades per la construcció. A les Illes Balears, des de temps històrics, s'utilitzen diverses varietats locals de pedres arenoses conegudes com marès.

També històricament era un material molt utilitzat per la fabricació de rodes de molins i moles abrasives.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gres