Gai Claudi Marcel Menor: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 25: Línia 25:
[[sh:Gaj Klaudije Marcel Mlađi]]
[[sh:Gaj Klaudije Marcel Mlađi]]
[[tr:Gaius Claudius Marcellus Minor]]
[[tr:Gaius Claudius Marcellus Minor]]
[[uk:Гай Клавдій Марцелл (консул 50 року до н. е.)]]

Revisió del 09:28, 21 oct 2011

Gai Claudi Marcel Menor (Caius Claudius M. F. M. N. Marcellus) fou un magistrat romà del segle I aC, germà de Marc Claudi Marcel VII.

El 50 aC fou elegit cònsol, càrrec que va exercir el 49 aC. Sembla que va rebre suports pel càrrec per ser opositor a Juli Cèsar. Sovint se'l confon amb el seu cosí Gai Claudi Marcel, cònsol el 50 aC, i per això aquest és anomenat Major, i el present personatge (cònsol el 49 aC), Menor, únicament a efectes de distinció.

Menor va tenir com a col·lega a Luci Corneli Lèntul. Encara com electe va investir a Gneu Pompeu amb el comandament de l'exèrcit, cosa que era un acte il·legal; el mateix dia que va començar a exercir el càrrec va presentar una rogatio per establir mesures contra Juli Cèsar que llavors era a Ravenna. Es creu que era poc hàbil políticament i no va tenir part destacada en els esdeveniments que van seguir.

Quan va esclatar la guerra va fugir de Roma i va anar a Càpua i després cap a Brundusium i Dyrrhachium amb part de l'exèrcit pompeià. El 48 aC dirigia una part de la flota pompeiana, i ja no torna a ser esmentat el que fa pensar que va morir en algun combat.