Pèl: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.5.5) (Robot afegeix: be-x-old:Валасы, lbe:ЧӀарарду modifica: iu:ᓄᔭᐃᑦ
m r2.7.1) (Robot afegeix: av:Рас
Línia 38: Línia 38:
[[ar:شعر (تشريح)]]
[[ar:شعر (تشريح)]]
[[arc:ܡܙܬܐ]]
[[arc:ܡܙܬܐ]]
[[av:Рас]]
[[ay:Ñik'uta]]
[[ay:Ñik'uta]]
[[az:Saç]]
[[az:Saç]]

Revisió del 01:16, 23 oct 2011

No s'ha de confondre amb Pelatge.
Capes de la pell: epidermis, derma i teixit subcutani, mostrant un fol·licle pilós, una glàndula sudorípara i una glàndula sebàcia.

El pèl (també dit cabells quan cobreix el cap dels humans) és una estructura que apareix a la pell dels animals vertebrats mamífers. És format per restes de cossos cel·lulars amb un alt contingut de la proteïna queratina. En les plantes també s'anomenen pèls als tricomes, tot i que són formats per cel·lulosa i no tenen res a veure amb els pèls animals. En els mamífers no humans, el conjunt de pèls s'anomena pelatge i en les plantes indument.

Quan un pèl s'inclina naturalment en una direcció es fa servir la frase a pèl.[1]

Composició (enllaços)

Pèl humà ampliat 200 cops.

El cabell està format aproximadament d’un 80% de ceratina mentre que el 20% restant hi trobem lípids, aigua, pigments, sals minerals i oligoelements. La ceratina com que es tracta d’una proteïna, s’ha anat formant amb enllaços amídics o peptídics. Aquests enllaços són els més forts i solament es trenquen amb l’aplicació de pH extrem, és a dir, pH<2 i pH>12 o bé malmetent l’estructura del cabell, com per exemple tallant-lo, cremant-lo...a més a més, l’aminoàcid que es repeteix més vegades en l’estructura de la ceratina és la cisteïna que conté sofre en la seva pròpia estructura, doncs, és normal que al llarg de la cadena α-ceratina es puguin anar formant enllaços o ponts disulfur.

Aquests enllaços són més febles que els amídics i es trenquen amb substàncies reductores com tiols, sulfits, les quals es troben en líquids de permanents o depilatoris químics i gràcies a l’acció reductora que tenen fan possible els canvis de forma permanents. Per una altra banda, aplicant petits canvis de pH es poden trencar els ponts salins que es formen entre àtoms de la ceratina que s’han carregat positivament i/o negativament i per últim, també trobem els ponts d’hidrogen, que es trenquen de manera molt senzilla quan es mullen els cabells...

Llista d'enllaços

  • Enllaç amídic o peptídic (entre aminoàcids contigus)
  • Enllaç disulfur
  • Ponts salins
  • Ponts Hidrogen

Referències

  1. «a pèl». l'Enciclopèdia. Enciclopèdia Catalana, SAU. [Consulta: 21 agost 2010].