Híbrid: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot insereix {{ORDENA:Hibrid}}
Línia 20: Línia 20:
* [[Llavor híbrida]].
* [[Llavor híbrida]].



{{ORDENA:Hibrid}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Genètica]]
[[Categoria:Genètica]]



Revisió del 09:26, 24 oct 2011

Laburnum × watereri, híbrid cultivat de l'arbust Laburnum

Un híbrid és un organisme viu procedent de l'encreuament sexual entre dues espècies diferents o varietats biològiques: sots espècies (creuament intraespecífic); espècies (creuaments interespecífics) o gèneres (creuament intergenèric) diferents. L'híbrid presenta una barreja de les característiques genètiques dels dos progenitors. En el cas de creuaments interespecífics, també es parla de mestís. Els híbrids obtinguts entre espècies diferents, quan són viables, són estèrils. Genèticament, els híbrids són organismes heterozigòtics ja que posseeixen gens de diferents característiques, que poden ser tant recessius com dominants, heretats dels seus progenitors. Quan hi ha falta de gens dominants entre els seus al·lels, es manifesten en ells els caràcters recessius. La hibridació és diferent de la manipulació genètica en el sentit que no requereix de tecnologies basades en la biologia molecular.

Els híbrids interespecífics generalment es denominen segons una convenció; primerament una part del nom corresponent al nom de l'espècie del pare i una altre part corresponent al de la mare. Als híbrids de plantes es dóna un nom botànic acord amb el Codi Internacional de Nomenclatura per Plantes Cultivades, que complementa al Codi Internacional de Nomenclatura Botànica.

Es parla d'hibridació de subespècies o varietats i de races obtingudes artificialment produïdes per dos mètodes:

  • Hibridació natural: Quan l'híbrid es creua en ambients naturals, sense la intervenció humana.
  • Hibridació artificial: Quan l'híbrid aconsegueix per un mecanisme com la inseminació artificial, o simplement per que han estat en captivitat per l'home per que s'aparellessin.

Exemples d'híbrids

Vegeu també