Funció d'ona: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot modifica: en:Wave function
m r2.7.1) (Robot afegeix: ta:அலை இயக்கம்
Línia 48: Línia 48:
[[sl:Valovna funkcija]]
[[sl:Valovna funkcija]]
[[sv:Vågfunktion]]
[[sv:Vågfunktion]]
[[ta:அலை இயக்கம்]]
[[tr:Dalga fonksiyonu]]
[[tr:Dalga fonksiyonu]]
[[tt:Дулкынча функция]]
[[tt:Дулкынча функция]]

Revisió del 07:25, 25 oct 2011

Funció d'ona per a una partícula bidimensional tancada una caixa, les línies de nivell sobre el plànol inferior estan relacionades amb la probabilitat de presència.

En mecànica quàntica, una funció d'ona (Ψ) és una forma de descriure el estat físic d'un sistema de partícules. Usualment és una funció complexa i de quadrat integrable de les coordenades espacials de cadascuna de les partícules. Les propietats esmentades de la funció d'ona permeten interpretar-la com una funció de quadrat integrable. La equació de Schrödinger proporciona una equació determinista per a explicar la evolució temporal de la funció d'ona i, per tant, de l'estat físic del sistema en l'interval comprès entre dues mesures (quan es fa una mesura d'acord amb el postulat IV l'evolució no és determinista).

Històricament el nom funció d'ona es refereix que el concepte va ser desenvolupat en el marc de la primera física quàntica, on s'interpretava que les partícules podien ser representades mitjançant una ona física que es propaga en l'espai. En la formulació moderna, la funció d'ona s'interpreta com un objecte molt més abstracte, que representa un element d'un cert espai d'Hilbert de dimensió infinita que agrupa als possibles estats del sistema.

Vegeu també

Enllaços externs