Vés al contingut

Super Video Graphics Array: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
m (r2.6.3) (Robot afegeix: simple:Super VGA)
Cap resum de modificació
|pinout_notes =
}}
'''Super Video Graphics Array''' o '''SVGA''' és un terme que cobreix una àmplia gamma d'[[Estàndard tècnic|estàndard]]s de visualització gràfica d'[[ordinador]]s, incloent targetes de vídeo i monitors.
 
Quan [[IBM]] va llançar al mercat l'estàndard [[VGA]] el [[1987]] molts fabricants manufacturaren targetes VGA clons. Després, IBM es va moure creant l'estàndard [[XGA]], que no van seguir les altres companyies; aquestes comencen a crear targetes gràfiques SVGA.
Las noves targetes SVGA de diferents fabricants no eren exactament iguals pel que fa al maquinari, cosa que les feia incompatibles. Els programes tenien dues alternatives: manejar la targeta de vídeo a través de trucades estàndard, cosa que era molt lenta però hi havia compatibilitat amb les diverses targetes, o manejar la targeta directament, cosa que era molt ràpida i es podia accedir a tota la funcionalitat d'aquesta (modes gràfics, etc), això no obstant, el programador havia de fer una rutina d'accés especial per a cada tipus de targeta.
 
Poc després va sorgir [[Video Electronics Standards Association]] (VESA), un [[consorci]] obert per promoure la [[interoperabilitat]] i definició d'[[Estàndard tècnic|estàndard]]s entre els diferents fabricants. Entre altres coses, VESA unificà el maneig de la interfície del programa cap a la targeta, també desenvolupà un [[bus]] amb el mateix nom per millorar el rendiment entre l'ordinador i la targeta. Uns anys després, aquest bus se substituiria pel PCI d'Intel.
 
SVGA es va definir el [[1989]] i en la seva primera [[versió]] es va establir per a una [[resolució]] de 800 × 600 [[píxel]]s i 4 [[bit]]s de color per píxel, és a dir, fins a 16 colors per píxel. Després es va ampliar ràpidament als 1024 × 768 píxels i 8 bits de color per píxel, i a altres majors en els anys següents.
 
Encara que el nombre de colors es va definir en l'especificació original, això aviat va ser irrellevant, (en contrast amb els vells estàndards [[Color Graphics Adapter|CGA]] i [[EGAEnhanced Graphics Adapter]]), ja que la [[interfície]] entre la [[targeta de vídeo]] i el [[pantalla de ordenador|monitor]] VGA o SVGA utilitza [[voltatge]]s simples per indicar la [[profunditat de color]] desitjada. En conseqüència, pel que fa al monitor, no hi ha límit teòric al nombre de colors distints que poden visualitzar-se, cosa que s'aplica a qualsevol monitor VGA o SVGA.
 
Mentre que la sortida de VGA o SVGA és [[Senyal analògica|analògica]], els càlculs interns que la [[targeta de vídeo]] realitza per proporcionar aquests [[voltatge]]s de sortida són completament [[Senyal digital|digital]]. Per augmentar el nombre de colors que un sistema de visualització SVGA pot produir, no cal cap canvi en el [[pantalla d'ordinador|monitor]], però la targeta vídeo necessita manejar nombres molt més grans i pot caldre redissenyar-la des del principi. A causa d'això, els principals fabricants de [[Circuit integrat|xip]]s gràfics van començar a produir components per a targetes vídeo d'alta densitat de color a penes uns mesos després de l'aparició de SVGA.
 
Els fabricants de [[pantalla d'ordinador|monitor]] anuncien a vegades els seus productes com [[XGA]] o [[SXGA]], però això no té cap significat, ja que la majoria dels monitors SVGA fabricats des dels [[anys 1990|anys 90]] arriben i superen àmpliament el rendiment d'XGA o SXGA.
 
== Vegeu també ==
 
* [[Color Graphics Adapter|CGA]] Color Graphics Adapter
* [[MDA]] Monochrome Display Adapter
* [[HGC]] Hercules Graphic Card
* [[EGA]] Enhanced Graphics Adapter
* [[VGA]] Video Graphics Array
* [[XGA]] Extended Graphics Array
* [[WXGA]] Wide eXtended Graphics Array
* [[SVGA]] Super Video Graphics Array
 
[[Categoria:Connectors]]
236.764

modificacions