Diferència entre revisions de la pàgina «Excrement»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Retiro comentari sense referències
m (Revertides les edicions de: Joeleiitor (discussió) fins l'última edició de: KamikazeBot)
(Retiro comentari sense referències)
En els [[humà|éssers humans]] la primera vegada que els [[nadó|nadons]] buiden el seu [[intestí]] tiren unes deposicions de [[color]] groc-ataronjat, espesses i enganxoses que es denominen [[meconi]]. Aquest s'expulsa durant les primeres 24 hores de vida, gràcies a l'acció [[laxant]] del [[calostre]] (la substància que surt del [[mamella|pit]] de la mare en iniciar la [[lactància]], abans de la [[llet]] pròpiament aquesta), el que permet eliminar la [[bilirubina]] i evitar la [[icterícia]] (el color groguenc de la pell degut a l'acumulació d'aquest pigment). Els dies següents la femta passen a ser verdoses i, de seguida, grogues.
 
En les anàlisis de matèria fecal (el més comú d'ells és el cridat coproparasitoscòpic o parasitològic), indispensables per al diagnòstic de molts patiments tant gastrointestinals com d'altres tipus, la interpretació dels resultats pren en compte, entre altres dades, l'[[edat]] del pacient. Això és degut al fet que en els nens l'excrement té color i solidesa diferents als de la matèria fecal adulta. Altres punts a tenir en consideració són: una femta grassa de color clar poden indicar una alteració pancreàtica, i una femta de color negre pot suggerir un excés de [[bilis]]. Una femta de color groguenc indica que pugui sofrir una infecció coneguda com [[giardiasis]], nom derivat del d'un [[protozou]] microscòpic cridat ''[[Giardia lamblia]]'', que habita naturalment en l'organisme humà.{{CN}} Si el microorganisme produïx una [[infecció]] en l'intestí (per alguna raó, la seva concentració en l'intestí pot augmentar), això pot desembocar en una greu [[diarrea]] de color groc. Aquesta infecció pot contagiar-se fàcilment al practicar relacions sexuals a través de l'[[anus]] ([[sexe anal]]) amb una persona portadora. Altra causa del color groguenc de la femta pot ser la [[síndrome de Gilbert]]. Aquesta [[malaltia]] està condicionada per brots d'icterícia i de hiperbilirubinèmia i ocorre quan hi ha un excés de bilirubina en la [[sang]]. També pot ocórrer que la femta siguin negres, a causa de la presència de sang coagulada present en l'aparell digestiu, derivada d'un sagnat anterior. Si la femta adquireixen un color vermell, serà necessari rebre atenció professional immediatament.
 
En els nens que pateixen certes malalties la femta poden ser blaves o verdes. Això també ocorre, en ells, en ingerir grans quantitats de menjar amb colorants alimentaris en excés. El [[restrenyiment]] dóna lloc a femta dura i en les persones amb indigestió poden ser aquoses i toves. A continuació es proporciona un llistat de les principals anàlisis realitzats a la matèria fecal, amb una breu descripció de cadascun: és utilitzat per a obtenir dades sobre els nivells de greix que es troben en l'organisme del pacient, és a dir, si s'estan absorbint de manera correcta les [[vitamines]] liposolubles ([[vitamina A]], [[vitamina|D]], [[vitamina I|I]] i [[vitamina K|K]]). Els valors normals són menys de 7 g de [[greix]] acumulats en 24 hores.
104.889

modificacions

Menú de navegació