Dosi absorbida: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2) (Robot afegeix: et:Kiirgusdoos
m r2.6.4) (Robot afegeix: fr:Dose absorbée
Línia 18: Línia 18:
[[fa:دز جذبی]]
[[fa:دز جذبی]]
[[fi:Absorboitunut annos]]
[[fi:Absorboitunut annos]]
[[fr:Dose absorbée]]
[[hr:Apsorbirana doza]]
[[hr:Apsorbirana doza]]
[[it:Dose assorbita]]
[[it:Dose assorbita]]

Revisió del 06:20, 13 nov 2011

La dosi absorbida és un magnitud física, que mesura la quantitat d'energia absorbida per unitat de massa com a conseqüència de l'exposició d'un cos a una radiació ionitzant.

La dosi absorbida es mesura en grays (símbol Gy) al Sistema Internacional d'Unitats on 1 Gy representa 1 de joule de radiació absorbida per 1 quilogram de massa. Abans de la introducció de gray, com la unitat de mesura s'havia utilitzat rad (1 Gy = 100 rad).

La dosi absorbida és una quantitat absoluta, però no està directament relacionada amb el dany biològic causat a un òrgan o d'un teixit orgànic. De fet, la mateixa quantitat d'energia absorbida per un organisme produeix danys diferents depenent del tipus de radiació al que ha estat exposat. 1 Gy procedent de la radiació alfa és aproximadament 20 vegades més perjudicial que 1 Gy procedent de la radiació gamma. Una magnitud física més adequada per mesurar el dany biològic i els efectes sobre un organisme o un teixit orgànic és la dosi equivalent.

Sovint és més interessant referir-se a la dosi absorbida per unitat de temps, és a dir, a la intensitat de la dosi absorbida que es mesura en Gy/s, o amb més freqüència en submúltiples d'aquesta unitat, com els μGy/s. Altres vegades, és força més útil conèixer la dosi absorbida en un determinat període de temps (o taxa temporal d'absorció de la dosi) i, per tant, utilitzar els Gy/any (la intensitat de la dosi absorbida en un any).