Diferència entre revisions de la pàgina «Huaconada»

Salta a la navegació Salta a la cerca
24 bytes afegits ,  fa 9 anys
cap resum d'edició
La Huaconada de [[Mite]] és una [[festa]] que pren lloc cada any l'1, 2 i 3 de gener, al [[poble de Mite]] que està situat a la [[Vall del Mantaro]], Província de [[Concepció]], [[Departament de Junín]]. Encara que la [[Huaconada]] se celebra també en altres localitats de la zona com la [[ciutat de Concepció]], la de Mite és la més coneguda de la regió, i forma part important de la riquesa cultural del [[Perú]].
 
[[La Huaconada]] és la dansa dels Huacones, una espècie de jutges antics que tornen a Mite un cop l'any. Amb els seus fuets, les seves [[màscares]] i els seus nassos i moviments que s'assimilen als del còndor, evoquen una justícia mítica i severa. Una cosa que s'esmenta amb freqüència en la tradició oral és que en una època (fins fa uns 70 anys segons molts relats) els Huacones realment es convertien en l'única autoritat i jutge durant els seus 3 dies, castigant amb els seus fuets als adúlters, a els lladres, als quals no tinguessin la casa neta, etc. Sortien d'una trencada coneguda com el Ayán, a esquena del poble de Mite.
Els homes de Mite que compleixen el rol de Huacones ja no castiguen les persones, però encara es diu que durant la Huaconada "només regeix la llei del Huacón." En una cerimònia, l'alcalde distrital formalment abdica la seva autoritat per aquests 3 dies i es el lliurament als Huacones.
 
==Fases de la Huaconada==
Durant [[la Huaconada]], els [[Huacones]] dansen en processó pels carrers de Mite, al compàs d'una [[banda de músics]] que repeteix la mateixa [[seqüència]] de tres [[melodies]] una i altra vegada. Aquesta tonada no avorreix, més aviat tendeix a hipnotitzar. Els Huacones es divideixen en "Huacones Vells" i "Huacones Moderns," aquests últims són la major part. Els Huacones Vells es vesteixen més a la manera dels Huacones originals, les seves màscares hi ha els trets d'una persona gran i arrosseguen els peus en un moviment particular. Els Huacones Moderns utilitzen flassades de tigre (una innovació que també es diu data dels anys 30) i màscares amb trets més solemnes, els seus moviments connoten autoritat i dignitat. Els Huacones emeten rugits i fan anomenats estandarditzats en quítxua a individus (homes) entre la multitud, quan un és anomenat així, ha d'acostar i abraçar el Huacón, cridant alcalde, després de tot això un rep un lleuger fuetada.
Existeixen referències escrites sobre la Huaconada des de fins del segle [[XVI]], els Huacones són esmentats en el diccionari Quechua de González Holguín de 1608. La dansa sembla haver-se estès per un territori molt més gran, possiblement fins al Collao. Els espanyols no veien amb bons ulls a la dansa, associada al déu còndor ja Huiracocha, i en molts casos van tractar d'eliminar. Fins ara, la Huaconada de Mite no mostra cap element religiós catòlic, almenys no de manera explícita, no hi ha ni verge ni sant (Mite celebra la seva festa patronal per separat, al mes de maig).
 
Usuari anònim

Menú de navegació