Púding: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: ka:პუდინგი
m r2.7.1) (Robot afegeix: ko:푸딩
Línia 42: Línia 42:
[[kk:Пудинг]]
[[kk:Пудинг]]
[[kn:ಪುಡಿಂಗ್]]
[[kn:ಪುಡಿಂಗ್]]
[[ko:푸딩]]
[[lt:Pudingas]]
[[lt:Pudingas]]
[[nds-nl:Purrik]]
[[nds-nl:Purrik]]

Revisió del 21:26, 6 des 2011

Púding de Nadal típic anglès.

Un púding (de l'anglès, pudding) és un tipus de pastís tou i humit, a mig camí entre un cóc i un flam, d'origen el Regne Unit però que es molt pressent també a altres llocs que els anglesos varen colonitzar, com ara l'Índia o Menorca. A la cuina dels Països Catalans entra i és pressent sobretot per via de Menorca, on els púdings són descrits per Pedro Ballester [1] i on encara es fan sovint púdings dolços sobretot per aprofitar les restes de pa, galetes, coques bamba i altres productes que queden durs o que simplement sobren d'altres dies. A Menorca alguns dels púdings més típics es fan amb brossat de l'illa,[2] o amb patata (amb o sense ametlla),[2] o bé és el dit "d'ensaïmada"[2] (en realitat, d'ensaïmada o més sovint de coca bamba, per aprofitar les que queden dures, sobretot després de festes), però també se'n fan d'altres amb ous,[2] llet, sucre, etc. És molt típic, a Menorca, decorar-los amb panses i pinyons.

Al Regne Unit de manera informal, els púdings són postres. La paraula ha passat al català per a referir-se a un pastís dolç o salat amb una consistència determinada.

Vegeu també

Referències

  1. De re cibaria (1ª edició a Maó al 1923). Sisena edició: Barcelona, 1995, Ed.Ingoprint. ISBN 84-920610-1-4
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Menorca. Gastronomia i cuina, pàg. 143. Xim Fuster i Manel Gómez. Trialgle Postals, Sant Lluís (Menorca), 2005. ISBN 84-8478-187-9

Enllaços externs