Caprimulgiformes: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 30: Línia 30:


== Observacions ==
== Observacions ==
La majoria de [[família (biologia)|famílies]] d'aquest [[ordre]] són [[Tròpics|tropicals]]. Només hi ha una família als [[Països Catalans]], el dels [[caprimúlgids]], que són representats a casa nostra pels enganyapastors (l'[[enganyapastors]] i l'[[enganyapastors egipci]]) i el [[siboc]], que només ens arriben a l'estiu, mentre que hivernen a l'[[Àfrica]].
La majoria de [[família (biologia)|famílies]] d'aquest [[ordre]] són [[Tròpics|tropicals]]. Només hi ha una família als [[Països Catalans]], el dels [[caprimúlgids]], que són representats a casa nostra per l'[[enganyapastors]] i el [[siboc]], que només ens arriben a l'estiu, mentre que hivernen a l'[[Àfrica]]. Rarament, ens arriba com a divagant l'enganyapastors egipci (''Caprimulgus aegyptius'').


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 00:51, 16 des 2011

Infotaula d'ésser viuCaprimulgiformes Modifica el valor a Wikidata

enganyapastors de Horsfield Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumChordata
ClasseAves
SuperordreNeoaves
OrdreCaprimulgiformes Modifica el valor a Wikidata
Ridgway, 1881
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Les espècies d'ocells de l'ordre Caprimulgiformes són de costums nocturns, de plomatge suau, com els dels estrígids, i de vol silent. En canvi, emeten un cant molt penetrant, que s'escolta a la nit. Tenen el plomatge altament críptic i es camuflen al terra, entre les branques dels arbres o a la fullaraca.

Morfologia

Tenen els ulls grans, la cua i les ales llargues i una obertura de boca enorme, però un bec i peus diminuts.[1] Utilitzen la gran "boca" a manera de xarxa per a caçar insectes al vol.[2] Al voltant de la boca tenen una sèrie de pèls rígids. Tenen les potes petites i, en conjunt, són d'una coloració semblant a la de la terra, amb la qual es confonen perfectament.[3]

Costums

Algunes espècies passen l'hivern en estat letàrgic, fenomen excepcional entre els ocells.

Observacions

La majoria de famílies d'aquest ordre són tropicals. Només hi ha una família als Països Catalans, el dels caprimúlgids, que són representats a casa nostra per l'enganyapastors i el siboc, que només ens arriben a l'estiu, mentre que hivernen a l'Àfrica. Rarament, ens arriba com a divagant l'enganyapastors egipci (Caprimulgus aegyptius).

Referències

  1. Roger Tory Peterson, Guy Mountfort i P.A.D. Hollom: Guia dels ocells dels Països Catalans i d'Europa, traducció i adaptació del text original en anglès (Collins Field Guide to Birds of Britain and Europe) coordinada per Jordi Sargatal, amb l'equip de traducció i adaptació: Francesc Anton, Rosa Llinàs, Deli Saavedra, Jordi Sargatal i Erich Streich. Barcelona: Edicions Omega, 1995, p. 191.
  2. Jonsson, Lars: Ocells d'Europa, amb el Nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà. Edició original en suec (Lars Jonnsons Fåglar), traducció i adaptació de l'anglès per Erich Streich, Frederic Streich, Deli Saavedra, Rosa Llinàs i Jordi Sargatal. Barcelona: Edicions Omega, 1994, p. 328.
  3. Lalueza i Fox, Jordi: El llibre dels ocells de Catalunya. Editorial De Vecchi - Edicions Cap Roig, Barcelona, 1987, pàgina 70.

Bibliografia

  • Lalueza i Fox, Jordi: El llibre dels ocells de Catalunya. Editorial De Vecchi - Edicions Cap Roig, Barcelona, 1987, pàgina 70. ISBN 84-315-0434-X.
  • Roger Tory Peterson, Guy Mountfort i P.A.D. Hollom: Guia dels ocells dels Països Catalans i d'Europa, traducció i adaptació del text original en anglès (Collins Field Guide to Birds of Britain and Europe) coordinada per Jordi Sargatal, amb l'equip de traducció i adaptació: Francesc Anton, Rosa Llinàs, Deli Saavedra, Jordi Sargatal i Erich Streich. Barcelona: Edicions Omega, 1995, p. 191-193.
  • Jonsson, Lars: Ocells d'Europa, amb el Nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà. Edició original en suec (Lars Jonnsons Fåglar), traducció i adaptació de l'anglès per Erich Streich, Frederic Streich, Deli Saavedra, Rosa Llinàs i Jordi Sargatal. Barcelona: Edicions Omega, 1994, p. 328.

Enllaços externs

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.