Sant Greal: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Es desfà la revisió 8401109 de 83.45.5.209 (Discussió)
m r2.7.1) (Robot afegeix: ko:거룩한 잔
Línia 48: Línia 48:
[[ja:聖杯]]
[[ja:聖杯]]
[[ka:წმინდა გრაალი]]
[[ka:წმინდა გრაალი]]
[[ko:거룩한 잔]]
[[lt:Šventasis Gralis]]
[[lt:Šventasis Gralis]]
[[mk:Свет грал]]
[[mk:Свет грал]]

Revisió del 03:22, 17 des 2011

El Sant Graal o simplement Graal, és una llegenda, de discutits orígens (potser és celta), que es converteix en tema de moltes obres narratives medievals (especialment les novel·les artúriques). En la seva tradició cristiana, la més important i abundosa, el Graal s'identifica amb el calze que va recollir la sang de la crucifixió de Jesucrist (recollida per Josep d'Arimatea), que segons algunes llegendes també era el calze emprat per Jesucrist a l'Últim Sopar.

Una reproducció d'aquest objecte sagrat és el que porta Tirant lo Blanc sobre l'elmet. Segons diu la tradició, el rei Martí I l'Humà, n'era el dipositari, i després de la seva mort va anar a parar a un lloc de la Corona d'Aragó, concretament a la Seu de València.

Mitologia alemanya

El Sant Greal també estaria relacionat amb la mitologia alemanya i és un dels temes centrals de l'òpera de Wagner, Parsifal.

Qui begui del calze sagrat assolirà la immortalitat, per això és un bé tan preuat. A més, només els dignes aconsegueixen veure'l, el viatge de recerca és una prova de coneixement d'un mateix que pocs superen.

Es barreja la simbologia cristiana amb un mite germànic antic (la copa té forma d'aparell reproductor femení, d'aquí el símbol de la vida eterna, renovada en cada dona).

Ficció

A més del Parsifal moltes obres de ficció de totes les époques en fan referència com a un mite recurrent, la més popular de les recents, el Codi Da Vinci. Recull un corrent que veu "Sant graal" com la corrupció de "sang reial", que faria referència a la descendència de Jesús amb Maria Magdalena.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Greal