Àcid nitrós: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: sr:Azotasta kiselina
m r2.7.1) (Robot modifica: pl:Kwas azotawy
Línia 39: Línia 39:
[[nl:Waterstofnitriet]]
[[nl:Waterstofnitriet]]
[[no:Salpetersyrling]]
[[no:Salpetersyrling]]
[[pl:Kwas azotowy(III)]]
[[pl:Kwas azotawy]]
[[pt:Ácido nitroso]]
[[pt:Ácido nitroso]]
[[ro:Acid azotos]]
[[ro:Acid azotos]]

Revisió del 17:06, 22 des 2011

Estrucutra

L’àcid nitrós (fòrmula molecular: HNO2) és un àcid feble i monobàsic que es coneix només en forma de solució i en forma de sals de nitrit.

Altres noms de l’àcid nitrós són: àcid dioxonítric (III), dioxonitrat (III) d’hidrogen, nitrit d’hidrogen, àcid de Xile.

L’àcid nitrós es fa servir per a fer diazides de les amines. Es tracta d’un agent mutàgen que provoca la desaminació oxidativa de l’adenina i la citosina, originant transicions. Les sals de diazoni es fan servir molt en la síntesi orgànica i en la preparació de tincions azo que són la base de les proves per les anilines .[1] També es fa servir l’àcid nitrós per a destruir l’azida de sodi que és tòxica i potencialment explosiva. En la majoria dels casos l’àcid nitrós es forma in situ.[2]

Síntesi

Es pot obtenir agregant-li un àcid mineral (com l’àcid sulfúric) al nitrit de sodi.

Descomposició

L'àcid nitrós és força inestable, i es descomposa amb rapidesa a òxid de nitrogen (III), òxid de nitrogen (II) i aigua quan es troba en solució:

2 HNO2 → NO2 + NO + H2O

També es pot descomposar en àcid nítric, òxid de nitrogen (I) i aigua:

4 HNO2 → 2 HNO3 + N2O + H2O

Notes i referències

  1. Clarke, H. T.; Kirner, W. R. "Methyl Red" Organic Syntheses, Collected Volume 1, p.374 (1941). http://www.orgsyn.org/orgsyn/pdfs/CV1P0374.pdf
  2. Prudent practices in the laboratory: handling and disposal of chemicals. National Academy Press, 1995. ISBN 0309052297.