Galleria degli Uffizi: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: is:Uffizi-safnið
m r2.7.1) (Robot afegeix: et:Uffizi galerii
Línia 103: Línia 103:
[[en:Uffizi]]
[[en:Uffizi]]
[[es:Galería Uffizi]]
[[es:Galería Uffizi]]
[[et:Uffizi galerii]]
[[eu:Uffizi Galeria]]
[[eu:Uffizi Galeria]]
[[fi:Uffizi]]
[[fi:Uffizi]]

Revisió del 18:50, 22 des 2011

La Galleria degli Uffizi des de la Piazza della Signoria. Es pot veure la forma característica del palau, que sembla una U.
La Galleria degli Uffizi amb el Palazzo Vecchio al fons.

La Galleria degli Uffizi és un palau de la ciutat de Florència que conté una de les col·leccions d'art més antigues i més famoses del món.

La història de l'edifici i del museu

La construcció del palau Uffizi va començar el 1560. Cosme I de Mèdici va encarregar a Giorgio Vasari un edifici per a allotjar les magistratures florentines, atès que Palazzo Vecchio ja s'havia quedat petit. D'aquí ve el seu nom, de ‘palau o galeria de les oficines'. Les obres es van acabar el 1581. Durant anys, algunes parts del palau van servir per a guardar les peces d'art de la magnífica col·lecció de la família Mèdici.

Quan va arribar el declivi dels Mèdici, les obres d'art van romandre a Florència i van esdevenir l'embrió d'uns dels primers museus moderns del món. Durant el segle XVI la galeria s'obria als visitants que ho sol·licitaven i el 1765 va obrir oficialment al públic com a museu.

A causa de la magnitud de la col·lecció, algunes obres es van traspassar a altres museus florentins, com les escultures al Museu Bargello. Les limitacions de l'edifici quant a superfície d'exposició encara hi són, encara que s'està duent a terme una ampliació, amb la qual el museu passarà de 6.000 m² a gairebé 13.000 m². Aquesta remodelació ha de permetre al públic gaudir dels enormes fons del museu, gairebé desconeguts.

El 1993, un cotxe bomba va explotar a la Via dei Georgofili: cinc persones van morir i es van produint danys greus al palau. La part més afectada va ser la Sala de Níobe d'escultures clàssiques, la decoració neoclàssica de la qual va haver de ser restaurada. La causa de l'atemptat encara no s'ha aclarit, encara que se sospita que la màfia en podria ser la responsable.

La Galleria degli Uffizi és una de les atraccions turístiques més visitades de Florència. A la temporada alta (en especial el juliol), les cues d'esperes poden arribar a ser de fins a cinc hores.

Sales de la Galleria degli Uffizi

La col·lecció d'art dels Uffizi és molt extensa, i compta fins i tot amb fons que no estan exposats per manca d'espai. L'exposició, que segueix un ordre cronològic, es distribueix al llarg de dos pisos del palau. El recorregut comença al segon pis.

Sales del segon pis

Sales de la primera planta

S'accedeix a través de l'Escala de Buontalenti:

Col·lecció Contini Bonacossi

En l'ala dreta de l'edifici, amb entrada per via Lambertesca, es troba exposada la col·lecció Contini Bonacossi, reunida al començament del segle XX i donada a la Galeria Uffizi en els anys 90, representant així una ampliació considerable dels fons del museu. De la col·lecció forma mobiliari, ceràmica antiga, terracotes de Lucca Della Robbia i sobretot una molt notable sèrie d'obres d'escultura i pintura, especialment toscana, entre les quals destaquen:

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Galleria degli Uffizi