Tercera carta de Joan: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 38: Línia 38:


{{Bíblia}}
{{Bíblia}}
[[Categoria:Nou Testament]]
[[Categoria:Epístoles generals]]

Revisió del 00:10, 29 des 2011

La Tercera Epístola de Joan és un llibre del Nou Testament, i una de les epístoles generals o catòliques. Tot i ser coneguda com la Tercera Epístola de Joan, cronològicament parlant és la primera de les epístoles joanines.[1] Aparentment es tracta d'una carta privada a Caius per encomanar-li un grup de cristians liderats per Demetri, que eren estrangers al lloc on vivien, i advertint-lo d'un líder cristià anomenat Diotrefes que feia males obres i no els admetia a l'Església local.

Escrits Joànics
 · Evangeli de Joan
 · Primera carta
 · Segona carta
 · Tercera carta
 · Apocalipsi

Autoria

La visió majoritària és que l'epístola va ser escrita per Sant Joan Evangelista, probablement a Efes quan ja era d'edat avançada. El contingut, llenguatge i estil de l'epistola indiquen una autoria comuna entre l'autor i l'evangeli de Joan, així com de les altres dues epistoles que se li atribueixen. En concret la tercera epístola és excepcionalment similar a la segona. La identificació tradicional de l'evangelista Joan amb l'apòstol Joan no és compartida pels estudiosos contemporanis.

Destinataris

L'epístola va dirigida a l'"estimat Caius", que és reconegut com a amant de la "veritat", fidel i generós. Es desconeix si aquest Caius és el macedoni citat a Fets 19:29, l'habitant de Derba de Fets 20:4, o el corint mencionat a Romans 16:23.

Contingut

Versicles Contingut
1-3 Salutació
5-8 Elogi de Caius
9-11 Mala conducta de Diotrefes
12 Elogi de Demetri
12-14 Comiat

Notes i referències