Bandera d'Israel: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
m r2.7.1) (Robot afegeix: ro:Steagul Israelului
Línia 78: Línia 78:
[[pl:Flaga Izraela]]
[[pl:Flaga Izraela]]
[[pt:Bandeira de Israel]]
[[pt:Bandeira de Israel]]
[[ro:Steagul Israelului]]
[[ru:Флаг Израиля]]
[[ru:Флаг Израиля]]
[[sco:Banner o Israel]]
[[sco:Banner o Israel]]

Revisió del 08:54, 29 des 2011

La bandera d'Israel va ser adoptada el 28 d'octubre de 1948. L'Estrella de David, de color blau, és situada al centre, sobre un fons blanc, entre dues franges blaves horitzontals de la mateixa grandària que no arriben a estar col·locades a les vores de la bandera. Encara que oficialment el color és el blau cel, de vegades la bandera d'Israel apareix acolorida amb un blau encara més pàl·lid. Les ratlles blaves representen el tal·lit, que és una peça de roba religió jueva.

Bandera d'Israel

Història i creació de la bandera

Theodor Herzl, el visionari profeta de l'Estat Jueu havia d'organitzar el primer Congrés Sionista a Basilea l'any 1897 i va decidir que era necessari exposar una bandera nacional oficial pel poble jueu. En el seu llibre Der Judenstadt (l'Estat Jueu), va escriure el següent: "No tenim una bandera i la necessitem en un temps en què volem dirigir a molta gent; és precís fer onejar un signe sobre els seus caps". I a continuació: "Jo concedeixo una bandera blanca amb set estrelles daurades, en la que el transfons de la tela blanca simbolitzi la nova i pura vida. Les estrelles representaran les set hores daurades del nostre treball quotidià, ja que els jueus aniran a la nova terra amb un símbol de treball".

Herzl va confiar la feina de preparar la bandera jueva al seu assistent David Wolfson. En una carta al Baró Hirsch va escriure: "Si em preguntessin en un to burlesc que és aquesta bandera?, els respondria que una bandera no es només un pal amb un drap; una bandera és quelcom simbòlic i nacional, i amb una bandera un condueix a un poble allà on sigui, fins i tot a la Terra Promesa".

A David Wolfson però no li acabava de fer el pes la bandera proposada per Herlz "A requeriment del nostre líder Herzl, vaig venir a Basilea a realitzar tots els preparatius per l'obertura del Primer Congrés. Entre les nombroses qüestions que vaig haver de considerar, n'hi havia una que, malgrat la seva lleugeresa, no era gens lleugera, ja que contenia en sí mateixa el gran problema hebreu. Amb quina bandera hem de decorar la sala del Congrés? Quins seran els seus colors? Com que no teníem cap bandera, la qüestió em tenia perplex en gran mesura. Era necessari dissenyar una bandera, però quins serien els colors que havien de ser elegits? Va ser llavors quan em vaig adonar que ja teníem una bandera, blanca i blava, el tal·lit, amb el que ens embolicàvem durant les pregaries. Aquest seria el nostre símbol, que traslladaríem de la seva condició d'embolcall i el mostraríem davant Israel i les nacions. En conseqüència, vaig ordenar una bandera blava i blanca amb un Escut de David gravat en ella i així va néixer la nostra bandera nacional."

En el vuitè Congrés Sionista, reunit a Praga el 1933, es va aprovar finalment una decisió oficial sobre la bandera: "La bandera blava i blanca és la bandera de la Organització Sionista i del poble jueu, de conformitat a una antiga tradició".

Controvèrsia sobre el significat de la bandera

Alguns grups han afirmat que les franges horitzontals de la bandera d'Israel representen en realitat el riu Nil i l'Eufrates, que alguns pensadors sionistes (com ara Avraham Stern i Israel Eldad) defensen com a fronteres de l'Eretz Yisrael, la terra promesa als jueus per Déu.[1] Els qui fan aquesta al·legació insisteixen en el fet que la bandera representa "secretament" el desig dels jueus de conquerir tota la terra entre el Nil i l'Èufrates, que suposaria conquerir gran part d'Egipte, tota Jordània, i part de Síria i Iraq. Yasser Arafat[2], Iran i Hamas[3] han recolzat aquesta interpretació repetidament.

Tant autors sionistes com anti-sionistes han negat que les franges representin ambicions territorials, i afirmen que fou dissenyada d'acord amb els colors del tal·lit jueu.[4] Saqr Abu Fakhr, un escriptor àrab, també s'ha pronunciat en contra d'aquesta idea: afirma que aquesta declaració és una de les 7 confusions o mites sobre els jueus que, tot i ser infundats i tenir abundant evidència en contra, continuen circulant en el món àrab.[5]

Altres Banderes

Símbol vexil·lològic Bandera de la Marina mercant Relació: 2:3
Símbol vexil·lològic Bandera de l'Armada (Bandera de guerra) Relació: 2:3

Referències

  1. Gènesi 15, 18: Aquell dia el Senyor va fer una aliança amb Abram tot dient:
    -Dono aquest país als teus descendents, des del torrent d'Egipte fins al gran riu, el riu Eufrates (...)
  2. Playboy Interview: Yasir Arafat, Playboy, Setembre de 1988.
    ARAFAT: Sí, perquè no ho volen. Mira els eslògans que utilitzen: que la terra d'Israel és des de l'Eufrates al Nil. Això va estar escrit durant molts anys sobre l'entrada al Knesset, el parlament. Mostra la seva ambició nacional-volen avançar al Riu Jordà. Un Israel per ells, el que quedi per nosaltres... Sap quin és el significat de la bandera d'Israel?
    PLAYBOY: No.
    ARAFAT: És blanca amb dues línies blaves. Les dues línies representen els dos rius, i enmig hi ha Israel. Els rius són el Nil i l'Eufrates.
  3. Shiloh, Scott. Mofaz: Hamas Acting Responsibly; Hamas: Israel Must Change Flag(anglès), Arutz Sheva, 30 de Gener, 2006.
  4. Daniel Pipes. Israel Imperial: la calúmnia "del Nil a l'Eufrates"(anglès), Middle East Quarterly, Març de 1994.
  5. Abu Fakhr, Saqr. "Set prejudicis sobre els jueus", Al-Hayat, 12,13,14 de Novembre de 1997.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera d'Israel

Plantilla:Enllaç AD