Vés al contingut

Cèdula hipotecària: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
{{Banca}}
Una '''cèdula hipotecària''' o '''títol amb garantia hipotecària''' (en [[anglès]]: ''Covered bond'', en [[alemany]]: ''Pfandbrief'') és una [[bo mobiliari]] emès per entitatsuna entitat financeresfinancera i caracteritzat perquè el pagament dels interessos i l'amortització del nominal estant garantits pel cobrament dels [[crèdit]]s hipotecaris concedits per l'entitat emissora. Segons definició del [[Banc d'Espanya]]: «[[actiu financer]] o [[títol valor]] de renda fixa, que s'emet amb la garantia de la cartera de préstecs hipotecaris de l'entitat emissora». La seva emissió està restringida a les entitats de crèdit oficial, societats de crèdit hipotecari i [[Caixa d'estalvis|caixes d'estalvi]]. Són assimilables a un «''covered bond''», i per la seva estructura similars als «''[[mortgage-backed securities]]''» creats durant el procés de [[titulització]] del [[segle XXI]], per bé que l'origen de les cèdules hipotecàries es remunta al [[segle XIX]] tenint com a antecedent directe els «''Pfandbrief''» alemanys del [[segle XVIII]].
 
==Història==
Al [[regne d'Espanya]] foren originàriament emeses pel [[Banco Hipotecario de España]], entitat financera oficial creada el 1872, i que el 1876 va rebre privilegi exclusiu per emetre cèdules hipotecàries. La seva denominació, «cèdula», rau en què en el context espanyol del segle XIX una [[cèdula]] -un document escrit- era un terme amb equivalència al de [[títol valor]], i «hipotecària» perquè el [[colateral]] -[[garantia]]- són els [[crèdit]]s hipotecaris concedits per l'entitat financera emissora.
 
==Instrument financer==
Les cèdules hipotecàries són un [[instrument financer]] interessant pels bancs perquè l'amortització del capital prestat és a llarg termini, i al tractar-se de passiu exigible a llarg termini no li genera tensions de liquiditat. Pels inversors són interessants perquè esdevenen un instrument financer híbrid entre un [[dipòsit a termini]] i un [[bo]]; són com un [[dipòsit a termini]] perquè l'inversor s'assegura recuperar l'invertit més el tipus d'interès que se li pagui una vegada que venç el títol, i són com un [[bo]] —els que emeten les empreses de l'[[economia real]] per a finançar-se— perquè generalment les cèdules hipotecàries emeses per les entitats de crèdit paguen tots els mesos interessos i a més l'inversor les pot vendre al mercat secundari en cas de necessitar liquiditat. Segons la informació sobre l'inversor es poden classificar en cèdules hipotecàries nominatives, a la ordre, o [[al portador]].<ref>[http://www.bolsamadrid.es/esp/bolsamadrid/cursos/dicc/c.asp Glosario de bolsamadrid.es]</ref>
 
==Legislació==
La normativa hipotecària (Real Decreto 716/2009, de 24 de abril, por el que se desarrollan determinados aspectos de la Ley 2/1981, de 25 de marzo, de regulación del mercado hipotecario y otras normas del sistema hipotecario y financiero.[http://app.bde.es/clf/leyes.jsp?tipoEnt=0&id=83996]), per assegurar la solvència de les garanties hipotecàries que hi ha darrere dels bons, participacions o de les cèdules hipotecària, estableix una sèrie de condicions per a les hipoteques usades per a aquestes finalitats:
 
El préstec o crèdit garantit no podrà excedir el 60% del valor de taxació del bé hipotecat, excepte per al finançament de la construcció, rehabilitació o adquisició d'habitatge, en les que podrà arribar al 80% d'aquell valor.
 
Per tant, es tracta d'assegurar que les hipoteques que recolzen la devolució dels diners invertits en cèdules hipotecàries sigui bones i no sobrepassin uns percentatges prudents de taxació. D'aquesta regulació sorgeix la llegenda urbana que està prohibit concedir hipoteques per sobre del 80% de taxació .
 
Són un producte segur? Ho són . De fet podríem dir que són un dels més segurs entre els títols de renda fixa. A l'estar recolzats per préstecs hipotecaris i tenir una data de venciment coneguda, la possibilitat de rebre els nostres diners en temps i manera és molt alta. De fet no es coneix encara cap impagament de cèdules hipotecàries a Espanya. La decisió d'invertir en aquest tipus de producte no s'ha de fer a la lleugera. Cal valorar la rendibilitat, el risc i l'escenari de la inversió. I l'assessorament del director de sucursal no és suficient.
 
==Risc==
El principal competidor de les cèdules hipotecàries són els [[dipòsits a termini]]; mentre que aquests darrers estan assegurats pel [[Fons de Garantia de Dipòsits]] —fins a 100.000 euros per client i entitat financera—, les cèdules hipotecaries no estan assegurades pel FGD. Per contra, els dipòsits a termini impliquen que els diners invertits queden immobilitzats durant un llarg període de temps i l'inversor no els podrà recuperar fins al venciment, mentre que les cèdules hipotecaries cotitzen al mercat secundari com si fossin bons i en cas que l'inversor necessiti liquiditat les pot vendre immediatament.
 
ElDonada la legislació vigent doncs, el risc de les cèdules hipotecàries no s'origina per tant peren un suposat risc d'impagament ende la garantia basada en hipoteques, sinó que està associat al [[risc de pujades dels tipus d'interès]]; un augment de la [[taxa d'interès]] oficial donaria lloc a que els nous dipòsits a termini que s'emetessin rendissin a una taxa d'interès superior, de manera que les cèdules hipotecàries emeses en el passat serien menys interessants, i la seva cotització al mercat secundari cauria. Això fa que el seu principal avantatge —el fet de cotitzar i poder-se convertir en líquid immediatament—, pugui esdevenir també el seu principal desavantatge, doncs la seva cotització està lligada al tipus d'interès i si aquest puja la cotització de les cèdules baixarà, inclús per sota del nominal; cal tenir present també que els mercats secundaris de cèdules hipotecàries tenen una liquiditat limitada.
 
Foren originàriament emeses pel [[Banco Hipotecario de España]], entitat financera oficial creada el 1872 i que el 1876 va rebre privilegi exclusiu per emetre cèdules hipotecàries
{{editant}}
 
una [[cèdula]] -[[títol valor]]- emesa per aquesta entitat que pagava un interès fix i que es caracteritzava perquè el pagament dels interessos i l'amortització del capital estaven garantides pels [[crèdit]]s hipotecaris concedits per aquesta entitat.
 
==Referències==
1.633

modificacions