Vés al contingut

Cèdula hipotecària: diferència entre les revisions

 
==Història==
Els «''Pfandbriefe''» —títols garantits per hipoteques— foren creats a [[Prússia]] el [[1769]] per [[Frederic el Gran]]; el [[1795]] es produí el gran incendi de [[Copenhagen]], capital del [[regne de Dinamarca]], i davant la necessitat d'aixecar capital per finançar la reconstrucció el govern danès seguí la iniciativa prussiana i legislà els títol garantits per hipoteques. Avui en dia gairebé tots els béns immobles de Dinamarca es financen amb títols garantits i Dinamarca n'és el tercer major a Europa. A Prússia, després de la [[unificació alemanya]], els ''Pfandbriefe'' eren emesos pels diferents estats, regulats per llei pública, i garantits per hipoteques privades i préstecs públics. El [[1850]] se'n permeté l'emissió als bancs com a mitjà per refinançar crèdits hipotecaris i el [[1900]], amb la llei dels bancs hipotecaris, l'emissió estandarditzada dels ''Pfandbriefe'' es generalitzà a tot l'[[imperi alemany]].
Al [[regne d'Espanya]] foren originàriament emeses pel [[Banco Hipotecario de España]], entitat financera oficial creada el 1872, i que el 1876 va rebre privilegi exclusiu per emetre cèdules hipotecàries. La seva denominació, «cèdula», rau en què en el context espanyol del segle XIX una [[cèdula]] -un document escrit- era un terme amb equivalència al de [[títol valor]], i «hipotecària» perquè el [[colateral]] -[[garantia]]- són els [[crèdit]]s hipotecaris concedits per l'entitat financera emissora.
 
Al [[regne d'Espanya]] foren originàriament emeses pel [[Banco Hipotecario de España]], entitat financera oficial creada el 1872, i que el 1876 va rebre privilegi exclusiu per emetre cèdules hipotecàries. La seva denominació, «cèdula», rau en què en el context espanyol del segle XIX una [[cèdula]] -un document escrit- era un terme amb equivalència al de [[títol valor]], i «hipotecària» perquè el [[colateral]] -[[garantia]]- són tots els [[crèdit]]s hipotecaris concedits per l'entitat financera emissora.
 
Actualment els títols garantits per hipoteques són molt comuns en Alemanya i a la resta d'Europa, utilitzant-se com a [[instrument financer]] amb gran èxit i en els seus més de 200 anys d'història no hi ha hagut un sol cas de cessació de pagaments. La seguretat proporcionada per la garantia de tots els crèdits hipotecaris, i els requisits sobre l'acceptació de les hipoteques que formen la garantia fou la raó per la qual les cèdules hipotecàries foren un dels primers mercats a recuperar-se després del la [[Crisi de finals de la dècada del 2000|crisi del crèdit del 2008]].
 
==Instrument financer==
1.633

modificacions