Idel Ural: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.5) (Robot afegeix: cv:Урал-Атăл штачĕ
m r2.6.4) (Robot afegeix: pnb:ریاست ادیل یورال
Línia 23: Línia 23:
[[nl:Idel-Oeral]]
[[nl:Idel-Oeral]]
[[pl:Idel-Ural (państwo)]]
[[pl:Idel-Ural (państwo)]]
[[pnb:ریاست ادیل یورال]]
[[ro:Statul Idel-Ural]]
[[ro:Statul Idel-Ural]]
[[ru:Урало-Волжский штат]]
[[ru:Урало-Волжский штат]]

Revisió del 01:36, 11 gen 2012

Idel Ural fou un estat primer autònom (maig 1917 a gener 1918) i independent (gener a maig 1918) a la zona dels Urals a Rússia.

D'acord a la resolució del primer congres general dels Musulmans de Rússia (celebrat del 1 al 10 de maig de 1917) els baixkirs, tàrtars i Txuvaixos van crear un Comitè Central de tres membres (Zeki Velidi, Said Miras i Allah Berdi Djafer) per organitzar l'autonomia territorial.

El juliol de 1917 va tenir lloc un altre congres (Milli Kuraltay) a Kazan on per primera vegada es va utilitzar la bandera que pretenia representar als tres pobles.

bandera del Idel Ural

A la tardor es va començar a organitzar l'exèrcit i el 3 de desembre de 1917 es va establir el govern musulmà autònom a Oremburg encapçalat per Bikbavoghlu Yunus. El mateix 3 de desembre de 1917 la bandera provisional del Idel Ural va ser adoptada com a bandera nacional.

El 24 de gener de 1918 es va proclamar independent. El març de 1918 els bolxevics es van rebel·lar a Oremburg i van prendre el poder. Els membres del govern provisional del Idel Ural van ser detinguts, menys algun que va aconseguir escapar-se (entre ells el cap de govern Yunus) i fugir cap a Kazan on van crear la República Tsabulatxnaia.