Marquesat de Montferrat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot corregeix l'ORDENA, en treu blancs i caràcters especials i posa majúscula on toca.
Línia 75: Línia 75:


[[Categoria:Estats del Sacre Imperi Romanogermànic a Itàlia]]
[[Categoria:Estats del Sacre Imperi Romanogermànic a Itàlia]]
[[Categoria: Marquesats d'Itàlia|Montferrat]]
[[Categoria: Itàlia en l'Edat Mitjana]]
[[Categoria: Marquesos de Montferrat| Marquesos de Montferrat]]
[[Categoria: Història de Piemont]]
[[Categoria: Família Gonzaga]]



[[cs:Markrabství Montferrat]]
[[cs:Markrabství Montferrat]]

Revisió del 10:12, 15 gen 2012

Localització del Marquesat de Montferrat.
El Marquesat de Montferrat (en vermell) a la fi del segle XV.

El Marquesat de Montferrat va ser un estat del nord-oest de Itàlia. Durant tota la Edat Mitjana va ser un marquesat del Sacre Imperi, i només amb la dominació espanyola va adquirir el títol de Ducat, quan l'emperador Maximiliano II va ascendir al marquesat a la categoria de ducat en lliurar al duc de Màntua en 1574.

Història

El Marquesat de Montferrat va néixer com una marca de la frontera nord-occidental del Regne d'Itàlia. En 961 l'emperador Otón I va decidir reestructurar la frontera amb França i va dividir la Marca de Ivrea en diversos marquesats. Per aquest motiu, Otón I va crear la marca de Ligúria Occidental o marca Aleramo ja que el seu destinatari va ser el comte Aleramo. A més de la marca de Ligúria Occidental, es van crear a partir de la marca de Ivrea altres dues marques: la Marca de Ligúria oriental, que va ser lliurada al comte Oberto i que amb el temps va derivar en el Ducat de Milà i la República de Gènova, i la Marca de Torí (futur Ducat de Savoia) lliurada al comte Arduino glaber.

Els desdendientes de Alermano són relativament desconeguts, ja que només es disposa de documents escrits sobre ells. Aquest obscurantisme canvia amb Rainier I. Guillem V, fill de Rainier, es va casar amb una germana de Conrado III augmentant de forma considerable el prestigi de la família. Guillem es va involucrar en la política italiana de Conrado III i l'emperador bizantí Manuel I Comneno, mostrant-se com un actiu líder gibelino. Guillermo V també va participar al costat dels seus fills en les Croades. Bonifacio de Montferrat va ser el líder de l'Quarta Croada i va fundar el Regne de Tessalònica. Tessalònica va ser heretat per un fill "grec" de Bonifacio, Demetrio. Des de llavors, els marquesos de Montferrat van intentar recuperar aquest regne per als seus dominis, però mai ho consiquieron.

Al segle XIII, Montferrat va estar dividit entre els partits güelfo i gibelino, durant els regnats de Bonifaci II i Guillermo VII. Van haver de superés llargs anys de guerres contra l'independentisme de les comunas de Asti i Alessandria. Amb aquestes lluites, els marquesos de Montferrat es van convertir en la referència d'una nova Lliga Lombarga forjada per lluitar contra la propagació de la influència angevina en el Nord d'Itàlia. La capital de Montferrat en aquella època era Chivasso, al centre dels territoris del marquesat.

En 1305, va morir l'últim marquès de Montferrat de la família Aleramici, passant el marquesat a la família imperial de Bizanci, els Paleòleg, els qui es van mantenir en el poder fins 1533. Aquest any, Montferrat va ser ocupat pels Terços espanyols, passant el govern a la il·lustre família Gonzaga en la persona de Federico II Gonzaga, sent a partir de llavors un estat vassall del rei d'Espanya. En 1574, el marquesat va ser elevat a la dignitat de ducat. Per llavors el marquesat s'havia transformat profundament passant de ser un conglomerat d'estats feudals fornterizos a ser un petit estat del Renaixement italià, dividit en dos territoris separats.

En 1708, en durant la Guerra de Successió Espanyola, Montferrat va ser envaït per Víctor Amadeu II de Savoia, quedant Montferrat annexionat definitivament als seus territoris.

Governants de Montferrat

Dinastia Aleramici

Escut de la Casa de Aleramici, que va posseir el marquesat de Montferrat.

Dinastia Paleòleg

Dinastia Gonzaga

Escut de Montferrat, de la dinastia Gonzaga.

Enllaços externs


Nota